ABD’nin 2020 yılında uyguladığı ihracat kısıtlamaları, Huawei’nin HiSilicon çiplerine ulaşımını ciddi şekilde engellemişti.
Amerikan yapımı çip üretim ekipmanlarını kullanan dökümhanelerin, Huawei’ye 5G ve diğer gelişmiş çipleri tedarik etmesi yasaklanmıştı.
Bu yasaklar, Huawei’nin amiral gemisi Mate 40 serisinden sonra, sadece 4G hızları sunan Snapdragon işlemcili telefonlar üretmesine sebep oldu.
Fakat bu durum, Huawei’nin Mate 60 serisini hayata geçirmek için Çin’in en büyük dökümhanesi SMIC ile iş birliğine gitmesi ile değişti.
SMIC’in ürettiği 7nm Kirin 9000 çipler, Huawei’nin yaptırımları aşarak telefonlarına 5G kapasitesini geri döndürmesine olanak tanıdı.
Ancak, bu çiplerin rakiplerinin gerisinde kalması (5nm, 3nm ve 2nm teknolojileri bulunuyor), Huawei için önemli bir handikap olarak öne çıkıyor.
Çinli firmaların gelişmiş çip üretim ekipmanlarına erişimindeki kısıtlamalar nedeniyle SMIC, 7nm’den daha ileri bir üretim teknolojisi kullanamıyor.
TRUMP’IN GÜMRÜK VERGİSİ TEHDİDİ VE ETKİLERİ
Geçtiğimiz hafta, Başkan Donald Trump’ın ABD’ye ithal edilen yarı iletkenlere gümrük vergisi getirilmesi ihtimalini gündeme getirmesi, sektörde yeni kaygılar doğurdu.
Bu adımın temel amacı, çip üreticilerini ABD sınırları içinde daha fazla üretim yapmaya teşvik etmektir.
DigiTimes’ın aktardığına göre, daha önce maliyet nedeniyle ABD’den çip alımını tercih etmeyen firmalar, bu potansiyel gümrük tarifelerinden kaçınmak amacıyla TSMC’nin Arizona tesisine yoğun talep göstermeye başladı.
Artan talep ve sınırlı üretim kapasitesi, doğal olarak çip fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.
TSMC’nin hali hazırda yüksek olan 2nm çip fiyatlarının, daha da artması bekleniyor. Hatta 2nm çiplerin birim fiyatının, bu teknolojinin birkaç yıl önce piyasaya sürülen 3nm çiplerden yaklaşık yüzde 50 daha yüksek olacağı öngörülüyor.
Bu durum, yarı iletkenlere herhangi bir gümrük vergisi uygulanmadığı takdirde bile ABD’deki akıllı telefon fiyatlarının artabileceği anlamına geliyor.