Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, 10 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada, 15 Şubat’ta planlanan esir takasının, İsrail’in ateşkes anlaşmasındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle askıya alındığını bildirmiştir.
Hamas tarafından yapılan açıklamada, takasın askıya alınması kararının, esir değişiminden 5 gün önce duyurulduğuna dikkat çekildi. Bu kararın, arabulucu ülkelerin İsrail üzerindeki baskıyı artırmaları için bir fırsat oluşturduğu ifade edildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın esirleri cumartesi öğleye kadar serbest bırakmaması durumunda ateşkesin sona ereceğini ve İsrail’in saldırılarına yeniden başlayacağını belirtti. Hamas’ı, nihai yenilgiyi tadıncaya kadar saldırılarına devam edeceği konusunda uyardı.
“İŞGALCİNİN ATEŞKESE UYMASI GEREKİR”
Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Hamas’ın tutumunun net olduğunu ve ABD ile İsrail’in tehditlerine boyun eğmeyeceklerini vurguladı. Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasının uygulanması için arabulucu ülkelerle iletişimlerini sürdürdüklerini bildirdi. Kasım, “İşgalcinin ateşkes maddelerine ve insani protokole uyması gerekir ki esirler serbest kalabilsin” dedi.
Ayrıca, İsrail’in anlaşma hükümlerinin birçokunu yerine getirmekten kaçındığını da dile getirdi.
KÜRESEL EYLEM ÇAĞRISI
Hamas, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’deki Filistinlileri zorla yerinden etme planına karşı, 14, 15 ve 16 Şubat tarihlerinde dünya genelinde geniş çaplı protesto mitingleri düzenleme çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada, “Halkımızı, Arap ve İslam dünyasını ve özgür halkları, Filistinli halkımızı topraklarından çıkarma planlarını reddetmek için dayanışma yürüyüşleri ve etkinlikler düzenlemeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Cuma, cumartesi ve pazar günlerinin, İsrail ve destekçilerinin zorla yerinden etme planlarına karşı uluslararası bir eyleme dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı. Gazze’deki Filistinlilere yönelik uluslararası dayanışmanın önemine dikkati çeken Kasım, Filistin halkının meşru haklarının ve topraklarının savunulması çağrısında bulundu.
TRUMP’IN GAZZE’Yİ DEVRALMA PLANI
Trump, Beyaz Saray’da Netanyahu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD’nin Gazze Şeridi’ni devralacağını ifade etti. Gazze’nin bir yıkım alanı haline geldiğini belirten Trump, Filistinlilerin komşu ülkelerde yaratılacak yeni yerleşim yerlerine gitmelerinin daha iyi olacağını savundu. Ayrıca, Filistinlilerin Gazze’den ayrılmaktan başka seçeneklerinin olmadığını iddia etti.