Güneş, Dünya’ya oldukça yakın bir konumda bulunmasına rağmen, bilim insanları bu dev yıldızın işleyişine dair önemli soruları çözmeye çalışıyor.
Özellikle, Güneş’in dış atmosferi olan koronanın neden yüzeyinden çok daha sıcak olduğu ve güneş rüzgarlarının nasıl oluşup hızlandığı gibi konular halen tam olarak anlaşılamamış. PUNCH görevi, bu ve benzeri sorulara yanıt bulmayı amaçlıyor.
PUNCH GÖREVİYLE YAPAY GÜNEŞ TUTULMASI
NASA, PUNCH projeleri çerçevesinde bavul büyüklüğünde 4 uyduyu kullanarak yapay bir tam güneş tutulması gerçekleştirecek.
Bu yöntemle Güneş’in koronası, daha önce hiç görülmemiş detaylarda yüksek çözünürlüklü görüntülerle incelenecek.
Elde edilecek bulgular, bilim insanlarına koronanın yapısı, dinamikleri ve Güneş aktivite süreçleri hakkında kıymetli bilgiler sunacak.
UZAY HAVA DURUMU TAHMİNLERİ VE TEKNOLOJİK ETKİLER
Güneş’te meydana gelen taçküre kütle atımları ve güneş patlamaları gibi olayların, Dünya ve uzaydaki teknolojiler üzerinde önemli etkilere sahip olabiliyor.
PUNCH görevi kapsamında, bu tür olayların nasıl geliştiğini daha iyi anlayarak uzaydaki hava olaylarına yönelik daha hassas tahminler yapmayı amaçlıyor.
Bu sayede, Dünya’daki kritik altyapılar olan iletişim ağları, uydular ve enerji sistemleri koruma altına alınabilecek, ayrıca gelecekteki uzay görevlerinin güvenliği de artırılacak.
FIRLATMA 27 ŞUBAT’TA GERÇEKLEŞECEK
PUNCH görevi kapsamında dört uydu, 27 Şubat’ta Kaliforniya’daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılacak. Uydular, alçak Dünya yörüngesine yerleştirildikten sonra bilimsel çalışmalarına başlayacaklar.