Güneş’in En Ayrıntılı Görüntüsü: DKIST’ten Çığır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Ulusal Bilim Vakfı’na bağlı Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu (DKIST), Güneş’in şimdiye kadar elde edilen en detaylı görüntülerinden birini sağladı.

Söz konusu bu çığır açıcı fotoğraf, teleskobun güneş aktivitelerinin üç boyutlu görünümünü oluşturabilme yeteneğine sahip yeni Görünür Ayarlanabilir Filtre (VTF) aracı tarafından çekilen ilk görüntü olma özelliğini taşımaktadır.

REKOR DETAYDA GÜNEŞ LEKELERİ

Yayınlanan görüntüde, Güneş’in iç atmosferindeki kıta büyüklüğündeki koyu renkli güneş lekeleri ayrıntılı bir şekilde gözler önüne serilmektedir.

Bu görüntü, piksel başına 10 kilometrelik etkileyici bir çözünürlük sunarak, yoğun manyetik aktivite alanlarını net bir şekilde göstermektedir.

Güneş lekeleri, güneş patlamaları ve koronal kütle atımları (CME) gibi güçlü uzay havası olaylarının olma olasılığının yüksek olduğu bölgeleri işaret ediyor.

GÜNEŞ LEKESİ NEDİR

Güneş lekeleri, yıldızın karmaşık manyetik alanlarında ısının yüzeye ulaşmasını engelleyen “manyetik tıkaçlar” olarak tanımlanmaktadır.

Bu lekeler, çevrelerinden daha koyu görünmelerine rağmen, daha soğuk olsalar da, hala Dünya üzerindeki her bir fırından çok daha yüksek sıcaklıklara sahiptir.

Güneş, yaklaşık 11 yıllık döngülerle yüksek ve düşük manyetik aktivite dönemlerine sahiptir. Şu anda içinde bulunduğumuz dönem “güneş maksimumu” olarak adlandırılır ve bu dönemde yüzeyde daha fazla güneş lekesi gözlemlenmekte, ayrıca manyetik kutuplar yer değiştirmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Güneş’in En Ayrıntılı Görüntüsü: DKIST’ten Çığır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!