İsrail’in Gazze topraklarındaki saldırılarının bilançosu her geçen saat daha da ağırlaşırken, durumu endişe verici boyutlara ulaşıyor.
Filistinlileri kendi topraklarından çıkarma amacıyla Gazze’yi kontrol altına almaya çalışan ABD Başkanı Donald Trump’ın yönlendirmeleri doğrultusunda hareket eden İsrail, ateşkesi bozdular.
Trump ile yapılan görüşmelerin ardından, Gazze’deki birçok nokta yeniden bombalanmaya başlandı ve masum siviller hedef alındı.
ÖLÜ SAYISI 710’A YÜKSELDİ
Başlatılan geniş çaplı hava harekâtı sonrasında Filistinlilerin güvenli bölgelere göç etme çabaları, uzun süredir yardımların engellenmesi nedeniyle daha da zor hale geldi.
Gazze Sağlık Bakanlığı, 3 gün süren saldırılar sonucunda ölü sayısının 710’u geçtiğini duyurdu.
Yaralı sayısının ise 2 binin üzerindeki bir rakama ulaştığı tahmin ediliyor.
İSRAİL, SALDIRILARINI ARTIRARAK DEVAM EDECEK
İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz’ın Gazze’de Hamas’a karşı saldırı düzenleme talimatı verdiği bildirildi.
Açıklamada, Hamas’ın Gazze’deki İsrailli esirleri serbest bırakmayı ve arabulucuların sunduğu teklifleri reddettiği vurgulanarak, bu durumun da saldırıların başlatılmasındaki nedenlerden biri olduğu ifade edildi.
İsrail ordusu, Gazze’de Hamas’a ait hedeflere yönelik saldırılar düzenleyerek, 7 Ekim 2023’ten itibaren ulaşmayı hedefledikleri noktaları vurmayı ve esirlerin serbest bırakılmasını sağlamayı amaçladığını belirtti.
Açıklamada, İsrail’in ateşkesi bozan bir askerî strateji ile Hamas’a karşı güçlendirilmiş bir şekilde hareket edeceği aktarılıyor.
Saldırının planlamasının bir hafta önce yapıldığı ve siyasi onayın alındığı bilgisi verildi.
“NETANYAHU, SAVUNMASIZ SİVİLLERE SAVAŞI YENİDEN BAŞLATTI”
Hamas, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail hükümetinin 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasını ihlal ederek Gazze’ye savaş açtığını duyurdu.
Gazze’deki Filistin halkının süregeldikleri barbarca savaş ve sistematik açlık politikalarına maruz kaldığını belirten Hamas, Netanyahu ve Siyonist işgalcileri bu saldırıların sonuçlarından sorumlu tuttuğunu ifade etti.
Açıklamada, “Netanyahu ve radikal hükümeti, ateşkes anlaşmasını ihlal ederek Gazze’deki esirlerin yaşamını tehlikeye atan bir karar aldı. Arabuluculardan, ateşkese darbe yapan Netanyahu’yu sorumlu tutmalarını bekliyoruz.” denildi.
Arap ülkeleri ve İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT), Filistin halkının yanında yer alarak Gazze’ye dayatılan ablukayı kırmalarına dair çağrıda bulunuldu. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) acilen toplanması gerektiği vurgulandı.
Hamas, BMGK’nın 2735 sayılı kararı çerçevesinde Gazze’de ateşkesin devam etmesi ve İsrail güçlerinin geri çekilmesi talebinde bulundu.
Filistin İçişleri Bakanlığı da, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıların sonuçlarını dikkatle takip ettiklerini duyurdu.
BEYAZ SARAY, İSRAİL’İN SALDIRILARI KONUSUNDA ABD’YE DANIŞTIĞINI KABUL ETTİ
Beyaz Saray, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği saldırılara dair ABD ile istişarelerde bulunduğunu açıkladı.
Fox News’e açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD’nin İsrail’in saldırıları hakkında önceden bilgilendirildiğini belirtti.
Leavitt, “Kıyamet kopacak.” diyerek Trump’ın İsrail’e desteğinden çekinmediğini ifade etti.
İSRAİL: CEHENNEMİN KAPILARI AÇILACAK
Ateşkesi ihlal ederek Gazze’ye yönelik saldırılarını artıran İsrail, Hamas’ın esirleri serbest bırakmaması durumunda “cehennemin kapılarının açılacağı” tehdidinde bulundu.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Hamas’ın esirleri serbest bırakmayı reddetmesi nedeniyle saldırıların yeniden başlatıldığını öne sürdü.
Katz, “Hamas esirlerin tamamını serbest bırakmazsa Gazze’de cehennemin kapıları açılacak.” şeklinde bir ifade kullandı.
Şiddetli saldırılara devam edecekleri yönünde tehditte bulunan Katz, hedeflerine ulaşana kadar askeri operasyonların süreceğini belirtti.