İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı itibarıyla sıkı saldırılara yeniden başladı.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı son açıklamalara göre, İsrail ordusunun tekrar başlattığı saldırılardan bu yana 1042’den fazla Filistinli hayatını kaybederken, 2 bin 542’den fazla kişi de yaralandı. Ölenlerin çoğunluğunu yaşlılar, kadınlar ve çocuklar oluşturuyor.
7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısı ise 50 bin 399’a ulaşmışken, yaralı sayısı da 114 bin 583 olarak kaydedildi.
“DAHA FAZLA TOPRAK İŞGAL ETMEYİ AMAÇLIYORUZ”
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, bu sabah Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların kapsamının genişletildiğini ve daha fazla toprak işgal etmeyi hedeflediklerini açıkladı.
İsrail devlet televizyonu KAN, gece boyunca süren yoğun hava saldırılarının ardından bu sabah 36. Tümen’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine karadan girdiğini bildirdi.
“ESİRLERİ DİRİ DİRİ MEZARA GÖMÜYOR”
İsrailli esirlerin aileleri, ordunun Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine yeni başlattığı kapsamlı kara saldırısı ile Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ‘esirleri diri diri mezara gömdüğünü’ ifade etti.
Aileler, oluşturdukları çatı platformdan yaptıkları yazılı bildirimde, Refah’taki işgalin genişletilmesi kararından dolayı ‘dehşete kapıldıklarını’ ve Gazze’de tutulan sevdiklerinin ‘kurban edildiğini’ vurguladı.
“ESİRLERİN FEDA EDİLMESİNE Mİ KARAR VERİLDİ”
Başbakan Netanyahu’nun “İsrail ile Hamas arasında imzalanan anlaşmayı uygulamayı reddettiği ve esirleri diri diri mezara gömdüğü” bildirilirken, esirlerin yakınları, Savunma Bakanı Yisrael Katz’ın Gazze’deki işgal ve kara saldırılarının genişletileceğini duyurmasının ardından, “Esirlerin ‘toprak kazanımları’ uğruna feda edilmesine mi karar verildi?” şeklinde sorularını yöneltti.
“İKİNCİ BİR HEDEF HALİNE GELMESİ CİDDİ ENDİŞELERİMİZ ARASINDADIR”
Açıklamada, İsrail hükümetinin esirleri bir anlaşmayla geri getirmek ve saldırıları sonlandırmak yerine, Gazze’ye daha fazla asker göndermeyi tercih ettiği ve sıkça çatışmaların yaşandığı bölgelere asker konuşlandırdığı belirtildi.
Hamas tarafından tutulan 59 esirin serbest bırakılmasının sorumluluğu İsrail hükümetine aittir. Bu misyonun önceliklerin alt sıralarına itilmesi ve sadece ikincil bir hedef haline gelmesi, ciddi endişelere yol açmaktadır.