İsrail’in, 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda can kaybı 50 bini aştı.
Hamas ile 19 Ocak’ta varılan ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük ilk aşaması sona erdikten sonra, İsrail 2 Mart tarihinde Gazze’ye insani yardımların girişini durdurma kararı aldı. Ardından 18 Mart sabahında, Gazze’de yoğun bir şekilde yeniden saldırılara başladı.
Hâlâ enkaz altında ve yollarda ulaşılamayan birçok cenazenin bulunduğu belirtilirken, İsrail’in ambulans ve sivil savunma ekiplerinin bu kişilere ulaşmasını engellediği ifade ediliyor.
YETERSİZ BESLENMENİN RİSKİ ARTMAKTADIR
Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu’ndan (UNICEF) yapılan açıklamada, 18 Mart’tan itibaren Gazze’deki yetersiz beslenme tedavileri uygulayan merkezlerin yüzde 15’inin İsrail ordusunun tahliye emirleri ve bombardımanları yüzünden kapandığı belirtildi.
Bu durum, kapanan merkezlere bağlı yaşayan toplam 350 çocuğun yaşamının ciddi bir tehlike altında olduğunu ortaya koydu. Gazze’nin orta ve güney bölgelerinde, bebekler için ek gıdaların tükendiği ve sadece 400 çocuğa bir ay yetecek kadar hazırlanan bebek mamasının kaldığı vurgulandı.
İSRAİL YARDIMLARI ENGELLİYOR
2 Mart’tan bu yana İsrail’in Gazze’ye yardım girişine izin vermediği vurgulandı. Savaşın başlangıcından beri yaşanan bu en uzun yardım kesintisinin gıda, temiz su, ilaç ve barınak sıkıntısını artırdığı ifade edildi.
Temel yaşam malzemeleri sağlanmadan, yetersiz beslenme vakalarının ve hastalıkların artarak çocuk ölümlerinin yükselmesine yol açabileceği kaydedildi. Açıklamada, Gazze Şeridi’nde önümüzdeki haftalarda yakıtın bitmesi durumunda bir milyon kişinin içme suyu erişiminin 4 litrenin altına düşeceği, bu durumun aileleri güvensiz su kullanmaya zorlayacağı ve çocuklar arasında salgın riskinin artabileceği uyarısında bulunuldu.