Hamas, Gazze Şeridi’nde geçerli olan ateşkes ve esir takasının ikinci bir açıklamaya dek ertelendiğini duyurdu. ABD Başkanı Trump, tüm esirlerin cumartesi günü öğle saatine kadar serbest bırakılmaması durumunda ateşkesin geçersiz sayılacağını belirterek, “Sonra kıyamet kopsun” ifadesini kullandı. Netanyahu ise bakanlardan bu konuda herhangi bir açıklama yapmamalarını istedi.
Yerel basında yer alan haberlere göre, Gazze’de ateşkes ve esir takası konularını değerlendirmek üzere Netanyahu liderliğinde gerçekleştirilen güvenlik kabinesi toplantısı, yaklaşık 4 saat süren bir görüşmenin ardından sona erdi.
TRUMP’IN AÇIKLAMASINA DESTEK
İsrailli bir yetkilinin ifadelerine dayandırılan haberlerde, güvenlik kabinesinin Başkan Donald Trump’ın İsrailli esirlerin tamamının 15 Şubat Cumartesi günü yerel saatle 12’de serbest bırakılmasına dair açıklamasını desteklediği bilgisi verildi.
Ayrıca güvenlik kabinesinin, Trump’ın Gazze’deki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi içeren planına da onay verdiği ifade edildi.
Bir başka kaynak ise, Hamas’ın 15 Şubat Cumartesi günü 3 İsrailli esiri serbest bırakması halinde Tel Aviv yönetiminin mevcut ateşkesi sürdürmeye istekli olduğunu öne sürdü.
YASAK GETİRDİ
Netanyahu’nun, İsrailli bakanlardan Gazze’deki ateşkes ve esir takası hakkında açıklama yapmamalarını talep ettiği bilgisi kaydedildi.
“KIYAMET KOPSUN”
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, yaptığı açıklamada 15 Şubat’ta beklenen esir takasının, İsrail’in ateşkes anlaşmasındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle askıya alındığını bildirdi.
Hamas, askıya alma kararının, esir takasından 5 gün önce açıklandığını ve bu durumun arabulucu ülkelere İsrail’e ateşkes şartlarına uyması için baskı yapma fırsatı sunduğunu belirtti.
ABD Başkanı Trump, Gazze’deki tüm esirlerin cumartesi öğlenine kadar serbest bırakılmaması halinde ateşkesin iptal edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Sonra kıyamet kopsun” söyleminde bulundu.