Gazze Şeridi’ndeki Filistin Hükümeti medya ofisi, dikkat çeken bir yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, İsrail’in Hamas ile yapılan ateşkes anlaşmasına yönelik ihlalleri ele alındı.
“BU KİŞİLERİN İSRAİL ORDUSUNUN AÇTIĞI ATEŞLE ŞEHİT OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”
Yapılan açıklamada, “İşgal devleti olan İsrail, son dönemlerde sivillere karşı işlediği suçları kasıtlı bir şekilde artırmakta, odun toplayan veya evlerini kontrol eden masum sivilleri hedef almaktadır. Bu kişilerin, İsrail ordusunun açtığı ateşle şehit olduğunu görmekteyiz.” ifadelerine yer verildi.
İsrail’in ateşkesin yürürlüğe girdiği ocak ayı itibarıyla Gazze’de, 40’ı çocuk olmak üzere toplamda 150 Filistinliyi hayattan kopardığına dikkat çekilen açıklamada, bu “katliamların” şiddetle kınandığı ve İsrail’in savaş suçu işlemeye devam ettiği vurgulandı.
Açıklamada, İsrail’in uluslararası hukuku hiçe saydığına dikkat çekilerek, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde bugün 9 kişiyi daha öldürmesiyle suçlarını sürdürme niyetine vurgu yapıldı.
ARABULUCULARA VE ULUSLARASI TOPLUMA ÇAĞRI
Yapılan açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun uluslararası hukuk açısından suçlu olarak arandığına dikkat çekildi. Netanyahu’nun abluka uygulamakla kalmayıp, yaşam gerekçelerini de ortadan kaldırdığı ve masum sivilleri hedef aldığı belirtildi.
Arabuluculara ve uluslararası topluma, “Filistin halkına yönelik devam eden saldırıları durdurmak için siyasi, hukuki ve ahlaki sorumluluklarınızı üstlenin” çağrısı yapıldı.
NE OLMUŞTU
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, bugün İsrail ordusu tarafından Beyt Lahiya’da gerçekleştirilen hava saldırısında 9 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini ve çok sayıda yaralının Endonezya Hastanesine kaldırıldığını bildirmişti.
Gazze’de 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının birinci aşaması 42 gün sürdükten sonra 2 Mart’ta sona ermişti.
İsrail, 2 Mart itibarıyla Gazze Şeridi’ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart’ta ise Gazze Şeridi’ne elektrik tedarikini kesmiştir.