Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, Gazze’nin kuzeyinde bulunan Kemal Advan Hastanesi ile Hasta Dostları Hastanesi’nin, her gün 200 ila 350 çocuğa açlık nedeniyle sağlık amaçlı tarama yaptığını belirtirken, son bir haftada yaygın akut yetersiz beslenme oranının yükseldiğini ifade etti.
Peeperkorn, geçtiğimiz hafta bir misyon çerçevesinde Gazze’de bulunduğunu ve mevcut durumun oldukça vahim olduğunu vurguladı. “Buradaki durumun daha kötü olamayacağını düşündüğünüz her an, maalesef daha da kötüye gittiğini görüyorsunuz” diyen Peeperkorn, son birkaç haftada yaşanan yüzlerce can kaybını ve devam eden saldırlar sebebiyle yerinden edilmiş kişilerin sayısının 35-40 bine yaklaştığını aktardı. Mart ayından bu yana, yarım milyondan fazla kişinin yerinden edildiği bilgisi de dikkat çekti.
Sağlık hizmetlerinin durumunun da kötüleştiğini vurgulayan Peeperkorn, geçtiğimiz hafta Gazze’nin güneyinden kuzeyine yardım malzemeleri taşıdıklarını ve hastanelerde tıbbi malzeme ve bakım açısından çok kritik bir durumla karşılaştıklarını belirtti.
Peeperkorn, Kemal Advan Hastanesi ve Hasta Dostları Hastanesi’nin yetersiz beslenme sorunlarıyla mücadele eden hastaları desteklediğini ifade ederek, bu hastanelerin açlık yüzünden her gün 200 ila 350 çocuğa sağlık taraması yaptığının altını çizdi. Son bir haftalık verilerin, yaygın akut yetersiz beslenmedeki artışı ortaya koyduğunu söyledi.
BM’nin Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporuna da değinen Peeperkorn, Gazze’de açlık olgusunun ciddi bir sorun olarak gördüğünü ve eğer mevcut durum devam ederse, önümüzdeki 4-5 ay içinde tüm Gazze nüfusunun etkileneceğine dikkat çekti.
Peeperkorn, Gazze’deki hastanelere yönelik saldırıların devam ettiğini belirterek, birçok hastaneye yardımların ulaşmadığını kaydetti. Öte yandan, İsrail’in 11 haftalık bir aranın ardından Gazze’ye yardımların akışını ‘geçici’ ve ‘sınırlı’ bir şekilde yeniden başlattığını ifade ederek, bazı yardım tırlarının bölgeye girişine izin verildiğini söyledi.
Ancak bu yardımların ihtiyacı tam olarak karşılamayacağını vurgulayan Peeperkorn, “Bu, okyanusta bir damla. Kesinlikle yetersiz ve çok daha fazlasına ihtiyaç var” dedi. BM ve insani yardım ortaklarının gıda, temizlik ve sağlık konularında uyguladıkları sistemlerin, Gazze’nin her yerine ulaşabilen ve daha önce işe yaradığı kanıtlanmış bir sistem olduğunu belirtti.
Peeperkorn, halihazırda uygulanan bir planın bulunduğunu ifade ederek, BM ve insani yardım ortaklarının işlerini yapmalarına, yardımların ihtiyaç duyulan yerlere ulaşmasına ve insani ilkelere uygun şekilde dağıtılmasına izin verilmesi gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, Peeperkorn, İsrail’in Gazze’de uygulamayı planladığı yardım dağıtım sistemine de değinerek, BM’nin her düzeyde açık bir sistem sunduğunu belirtti. “İnsani destek ve yardım dağıtımı, yardımın nerede olursa olsun tüm insanlara ulaşmasını sağlamak zorundadır” diye konuştu. Savunmasız bireylerin ‘sözde dağıtım noktaları’na ulaşamadıkları için çaresiz kalmamaları gerektiğini dile getirdi.
Peeperkorn, “Başarısı kanıtlanmış bir sistem var. Bu yüzden bize yardım edin, BM ve ortaklara bu planı uygulamaları için destek verin” ifadesinde bulundu.
Son olarak, İsrail’in Gazze Şeridi’nde kalıcı işgal için saldırılara hazırlığında, insani yardımların girişine izin vereceği; bu yardımların 2 Mart’ta başlayan ambargo öncesindeki miktardan daha az olacağı belirtiliyor. Yardımların yalnızca Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’ndan geçmesine izin verileceği ve Gazze’nin kuzeyindeki giriş çıkışların Amerikalı bir şirket aracılığıyla denetlendiği ifade ediliyor.