Fransa, sömürgecilik geçmişi ile bilinen ülkelerden biri olarak, Afrika topraklarındaki varlığını kaybetmeye başladı.
Orta Afrika’dan bağımsızlığını yeniden sağlama kararı alan Çad, uluslararası ilişkilerini ziyadesiyle etkileyerek Fransa ile yaptığı anlaşmaları sonlandırdığını açıkladı.
Bu gelişmelerle birlikte Fransa, askeri birlik ve teçhizatlarını Çad’dan çekmeye başladı.
FRANSA’NIN ÇAD’DAKİ VARLIĞI SONA ERDİ
Çad Genelkurmay Başkanlığı, Çad’ın başkenti Encemine’de bulunan Adji Kossei Üssü’nün kontrolünün Fransız askerlerinden devralındığını duyurdu.
Yapılan açıklamada, “Adji Kossei Üssü’nün devralınması, Fransız güçlerinin Çad’daki varlığının tamamen son bulmasını sağlamıştır. Bu devir teslim, özellikle Cumhurbaşkanı Muhammed İdris Debi İtno ve Çad halkının talepleri doğrultusunda gerçekleştirilmiştir.” ifadeleri yer aldı.
TÜM ÜSLERİN ÇAD ORDUSUNA TESLİMİ
Çad hükümeti, 28 Kasım 2024 tarihinde Fransa ile imzalanan savunma ve güvenlik alanındaki işbirliği anlaşmasını iptal ettiğini kamuoyuna duyurdu.
Bu durumun ardından Fransız askeri güçlerinin ülkeyi terk etmeye başladığı bildirildi.
Fransız askerlerinin bulunduğu Faya Askeri Üssü 26 Aralık 2024’te, Abeche Askeri Üssü ise 12 Ocak’ta Çad ordusuna devredildi.
AFRİKA’DAN KOVULAN FRANSA, ASKERLERİNİ ÇEKMEYE DEVAM EDİYOR
Fransa, 7 Haziran 2021 tarihinde, Fransa karşıtı kampanyalardan dolayı Orta Afrika Cumhuriyeti ile olan askeri anlaşmalarını askıya alma kararı aldı ve bu yıl içinde başkent Bangui’deki son askeri birliğini çekme niyetini açıkladı.
Burkina Faso’daki askeri yönetim, 30 Eylül 2022’de Fransa ile olan askeri işbirliği anlaşmasını 23 Ocak’ta feshettiğini duyurdu ve Fransız askerlerine ülkeden ayrılması için bir ay süre tanıdı.
Uranyum zengini olan Nijer, Fransa için stratejik bir önem taşımasına rağmen, mevcut darbeyle gelen yönetim anlaşmaları sona erdirmeye karar verince Fransa, bu ülkedeki 1500 askerini de çekmek zorunda kaldı.
Mali, Burkina Faso ve Nijer’in ardından, Fransa’nın Afrika’daki kalıcı askeri birliklerinin sayısında ciddi bir azalma gözlemleniyor.
TÜRKİYE VE AFRİKA İLİŞKİLERİ
Afrika, sömürgecilikten kurtulma çabalarını sürdürürken, Türkiye ile olan ilişkilerini de geliştirmeye devam ediyor.
Türkiye, 21. yüzyılda Afrika’da en çok büyükelçilik açarak dikkat çekti.
2003 yılından itibaren birçok Afrika ülkesinde büyükelçilik açan Türkiye, toplam 44 büyükelçilik ile kıtada etkisini artırdı.
Bu büyükelçilikler, Cezayir, Mısır, Libya, Fas, Sudan, Tunus, Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gana, Gine, Moritanya, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo, Gambiya, Cibuti, Eritre, Etiyopya, Kenya, Somali, Güney Sudan, Tanzanya, Uganda, Ruanda, Burundi, Kamerun, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi, Angola, Botsvana, Madagaskar, Malavi, Mozambik, Namibya, Zambiya, Zimbabve ve Güney Afrika gibi ülkelerde bulunmaktadır.