Mozilla, popüler web tarayıcısı Firefox’un geleceğine dair endişe verici bir açıklamada bulundu.
Şirket, ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) Google’a karşı sürdürdüğü antitröst davasının sonucunda Firefox’un operasyonlarını yöönetmeye devam edememe riski altında olduğunu ifade etti.
Mozilla’nın Mali İşler Direktörü Eric Muelheim, bu durumu “çok korkutucu” olarak değerlendirdi.
MOZİLLA’NIN GOOGLE’A BAĞIMLILIĞI
ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın akıllı telefon üreticileri ve web tarayıcı geliştiricileriyle yaptığı özel anlaşmalarla varsayılan arama motoru olmak üzere ödediği milyarlarca doları engellemeye çalışıyor. Bu anlaşmaların, rakiplerin büyümesini önemli ölçüde etkilediği düşünülüyor.
Daha önceki bir mahkeme, Google’ın bu tür özel anlaşmalar aracılığıyla arama pazarında yasa dışı bir tekel oluşturduğuna dair bir karar vermişti.
Firefox, Google Chrome’un uzun süredir devam eden önemli bir rakibi olmasına rağmen, Mozilla’nın finansal olarak büyük ölçüde Google’a bağımlı olduğu ortaya çıkıyor.
Muelheim, Mozilla’nın genel gelirinin yaklaşık %90’ının Firefox üzerinden sağlandığını ve bu gelirlerin de %85’inin Google’ı varsayılan arama motoru yapan bir ticari anlaşmadan kaynaklandığını açıkladı.
OLASI ETKİLER
Eğer Adalet Bakanlığı davayı kazanırsa ve Google’ın bu tarz anlaşmalar yapmasını engellerse, Mozilla bu hayati finansman kaynağını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
Muelheim, böyle bir durumda şirketin operasyonlarını ve harcamalarını “büyük kesintiler” ile yönetmek zorunda kalacağını açıkça belirtti.
Bu kesintilerin Firefox’un geliştirme sürecini olumsuz etkilemesi, tarayıcının rekabet gücünü azaltması ve bunun sonucunda kullanıcı kaybına sebep olabileceği öne sürülüyor.
Yaşanabilecek bu gelişmelerin sonunda, Firefox’un tamamen kapanma ihtimali gündeme gelebilir.