İngiltere’deki Shrewsbury ve Telford Hastanesi’nden hekimler, dış genital bölgeyi etkileyen üç ayrı nekrotizan fasiit olayı hakkında bilgi verdi.
Bu hastalık, toplumda “et yiyen bakteri” olarak bilinen son derece tehlikeli ve agresif bir enfeksiyon türüdür.
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülen bu enfeksiyon, hızla ilerleyerek ciddi sonuçlara yol açabilir.
Indiana Üniversitesi’nden mikrobiyoloji profesörü Bill Sullivan, bakterilerin cilt aracılığıyla kas, sinir ve damarları çevreleyen bağ dokularına ulaşıp, bu dokuları hızla yok edebildiğini belirtiyor.
Enfeksiyon kan dolaşımına geçerse, sepsis adı verilen sistematik bir bağışıklık tepkimesi ortaya çıkar ve bu da organ yetmezliğine neden olabilir.
Rapor edilen ilk hastada, küçük bir deri lezyonu ile başlayan enfeksiyon, hızla yayılmıştır. Yoğun bakımda tedavi altına alınmasına rağmen hasta, 28 saat içinde yaşamını yitirmiştir.
CERRAHİ MÜDAHALE VE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR
İkinci hasta, labia majorasında başlayan bir apsenin hızla doku kaybına yol açması sonrasında üç kez ameliyat edilmiştir. Ardından yapılan rekonstrüktif cerrahi ile hasta başarılı bir şekilde iyileşmiştir.
Üçüncü hasta ise rahim ameliyatı sonrası gelişen bir yara enfeksiyonu nedeniyle bu hastalığa yakalanmıştır. Enfekte dokunun çıkarılması ve güçlü antibiyotik tedavisi ile hastalık kontrol altına alınmıştır.
JİNEKOLOGLARA UYARI: BELİRTİLERİ ERKEN FARK EDİN
Uzmanlar, vajinal bölgedeki nekrotizan fasiitin çok nadir görülse de büyük bir tehdit oluşturduğunu, tanının geç konulmasının ölüm riskini artırabileceğini vurgulamaktadır.
Genellikle travmatik cilt hasarları, cinsel ilişki, cerrahi işlemler veya piercing uygulamaları sonrası bu tür enfeksiyonların ortaya çıkabileceği belirtilmektedir.
Sullivan, hastalığın vajinal formunun tanısının zor olabileceğine dikkat çekerek jinekologların dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.
YALNIZCA 2 YILDA 20 VAKA
Rapora göre, Shrewsbury ve Telford Hastanesi, 2022 ile 2024 yılları arasında 20 et yiyen bakteri vakası kaydetmiştir. Bu sayı, önceki 10 yıllık süreçte bildirilen toplam 18 vakayı aşmaktadır.
Ayrıca, Avrupa’daki birçok ülke ile ABD, nekrotizan fasiite yol açabilen A grubu streptokok enfeksiyonlarında belirgin bir artış bildirmektedir.
Uzmanlar, bu ölümcül hastalığın farkındalığını artırmak adına daha geniş çaplı bir bilinçlendirme çağrısında bulunmaktadır.