Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adnan Menderes Kongre Merkezi Özgürlük ve Demokrasi Adası’nda gerçekleşen Türkiye Yüzyılı Anayasası Sivil Anayasa Güçlü Türkiye Sempozyumu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, konuşmasında Adnan Menderes ve iki bakanını rahmetle anarken, Türkiye’nin yeni bir anayasaya olan ihtiyacını ve bu ihtiyacın önemini vurguladı.
Sempozyumda yaptığı konuşmadan öne çıkan noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:
“Türkiye Yüzyılı Anayasası’nı ele almamızı sağlayan 2 no.lu baroyu tebrik ediyorum. Özgürlük ve Demokrasi Adası’nda düzenlenen sempozyumun yeni Türkiye için hayırlara vesile olmasını dilerim. 27 Mayıs’ta yargı tiyatrosu sonucu idam edilen Adnan Menderes’i rahmetle anıyorum.
“ASIRLAR DA GEÇSE DARBECİLERİ UNUTMAYACAĞIZ VE AFFETMEYECEĞİZ”
Sempozyumu Yassıada’da gerçekleştirmemizin amacı, demokrasimizin utanç ve hüzün adası haline getirenleri kınadığımızı göstermek. Geçmişteki darbecileri unutmak ve affetmek asla mümkün değil. Merhum Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu, milletimiz tarafından her zaman minnetle anılacak ve idamlarının mahcubiyeti hissedilecektir. Hukuk cinayetlerine göz yummayacağız. 27 Mayıs, bir provokasyonun sonucuydu. İlk kez bir parti, milletin iradesiyle iktidara gelmişti. Ülkemize kalkınma fırsatı sunmuştu. Menderes’in hizmetleri büyük ve önemliydi. Bu çalışmalar, bazılarını rahatsız etti. ‘Start’ düğmesine basıldı ve 6-7 Eylül olayları yaşandı.
“MİLLİ İRADEYE DARBE HANÇERİNİ VURDULAR”
Propaganda ile Menderes karalanmaya başlandı. Hedef haline getirildi. İhtilal meşru görüldü ve darbe davetiyesi çıkarıldı. Yassıada’nın seçilmesi, tesadüf değil planlanmış bir karardı. Yassıada, sivil siyasete ibretlik bir ders olması amaçlandı. Siyasetçilere sınırlarını hatırlatıldı ve milletin özgür iradesi mahkum edildi. Devlet ile millet arasındaki güç ilişkisi kanla yazılmak istendi. Siyasetçiler örselendi ve Menderes ve iki arkadaşı idam edildi. Yıllarca 27 Mayıs kutlandı, ancak bundan sonra bu utanç bayramı olmayacak.
“TÜRKİYE’NİN ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR ANAYASAYA OLAN İHTİYACINI DİLE GETİRİYORUZ”
Darbecilerin belirlediği anayasa ile yola devam edemezsiniz. Yeni anayasa gerekliliğini uzun süredir dile getiriyoruz. Anayasanın normlar hiyerarşisinde önemli bir yere sahiptir. 61 ve 82 Anayasaları, milletin iradesini yansıtmadı. Millet, darbecilerin ülkeden ayrılmasını istedi.
61 Anayasası, 27 Mayıs rejimini pekiştirdi. 367 tartışmalarını sonlandırdık ve demokrasimize rahat bir nefes aldırdık. Ancak bu yeterli değil.
“UZLAŞMA ARANMADAN YAPILAN ANAYASALAR SAKATTIR”
Uzlaşma olmadan hazırlanan anayasalar sorunludur ve krize neden olur. Bu durumun örneklerini yakın siyasi tarihimizde gördük. Devlet ile vatandaş arasındaki ilişkiyi zehirleyen sebebi görmemiz gerekiyor. Mevcut anayasa, elitlerin uzlaşmasını yansıtıyor ve devam edemez. Bu utanç, milletimize daha fazla yaşatılamaz. Meclisimiz, yeni bir anayasa yapacak güç ve olgunluğa sahiptir. Bu, milli bir görevdir.”