Gündeme ilişkin son gelişmeler arasında, İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.
ERDOĞAN VE ZELENSKİ’DEN ÖNEMLİ GÖRÜŞME
İki lider arasındaki bu telefon görüşmesinde, Türkiye-Ukrayna ilişkileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesine yönelik olarak İstanbul’da planlanan ikinci tur görüşmeler üzerinde duruldu.
Başkanlık iletişimi üzerinden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir.” ifadelerine yer verildi.
Görüşmenin ana başlıkları arasında Türkiye ve Ukrayna’nın ikili ilişkileri ile birlikte bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Ukrayna ile Rusya arasında kalıcı ve adil bir barışın sağlanması için çaba göstermeye devam edeceğini vurguladı. Erdoğan, ayrıca, iki ülke heyetleri arasında İstanbul’da başlayan müzakerelerin devam etmesini desteklediğini, yapılan esir değişiminin de mutluluk verici bir gelişme olduğunu dile getirdi.
İSTANBUL’DA ATEŞKES ÜZERİNE KONUŞULACAK
Erdoğan, İstanbul’da düzenlenmesi planlanan ikinci tur görüşmelerde olası bir ateşkesin görüşülmesinin, barış sürecinde önemli bir adım olacağını belirtti. İki ülkenin de güçlü delegasyonlarla toplantıya katılmasının, barış yolunda kaydedilen ilerleme açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Ayrıca, heyetler arası müzakerelerin tamamlanmasının ardından liderler seviyesinde görüşmelerin yapılmasının barış sürecine katkı sağlayacağını düşünüyor, bu toplantıların bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.
ZELENSKİ’DEN ERDOĞAN’A ÖVGÜ
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteği sayesinde İstanbul’da gerçekleştirilen barış müzakereleri sonucunda 1000 Ukraynalı esirin ülkelerine geri dönmesinin mümkün olduğunu ifade etmişti.
Ukrayna’dan Türkiye’ye ilişkin son dakika açıklamaları da gündemde yer aldı. Zelenski’nin Erdoğan’a göndermiş olduğu mesaj da dikkat çekti.