Enginar Soyucusu Ekibi Enginarlarla Dolu Bir Maceraya Hazır!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Efeler ilçesine bağlı Gölhisar Mahallesi, Türkiye’nin en fazla enginar üretiminin yapıldığı bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor. Bu bölgeye 600 kilometre uzaklıktan özel olarak gelen enginar soyucuları, hızlarıyla dikkat çekiyor. Her gün sabahın erken saatlerinden başlayıp gecenin ilerleyen saatlerine kadar çalışan ekip, bölgenin tarım ekonomisine canlılık katarken, enginar soyucularının özverili çalışmalarıyla ‘yeşil elmas’ olarak tabir edilen ve saymakla bitmeyen faydaları olan enginarın sofralara en taze ve lezzetli haliyle ulaşmasına yardımcı oluyor. Üç kişiden oluşan özel ekip, gün boyunca adeta bir makine gibi çalışarak aylık kazançlarını asgari ücretin 4 katına çıkarmayı başarıyor.

“ELMA, PATATES SOYMAYA BENZEMEZ BU İŞ”

Enginar soymanın kolay bir iş olmadığını ve inceliklerinin bulunduğunu belirten Ömer Faruk Taşyürek, “Enginar soyum işi için sezonluk olarak Ankara’dan geliyoruz. Yılın 5-6 ayı buradaki sezonda enginarları soyup sonrasında da kendi işlerimize bakıyoruz. Şubat başından Temmuz ayı sonuna kadar her yıl buradayız. Enginar soymak kolay bir iş gibi görünse de öyle kolay değil. Değişik incelikleri var ve tecrübeniz olması gerekiyor. Özellikle de kararmaması için vakit kaybı yapmamak gerekiyor. Enginarları soyarken kullandığımız bıçaklar jiletten keskin. Bazen elimizi de kesebiliyoruz, ufak tefek hatalar elbette oluyor. Bu işi herkesin yapabileceği bir şey olmadığını vurgulayan Taşyürek, “El emeği, dikkat ve tecrübe çok önemli bu konuda. Kimse eline bıçağı alıp hemen ilk seferde bu kadar soyamaz. Elma, patates soymaya benzemez bu iş” dedi.

GÜNDE BİN-BİN 200 ENGİNAR SOYUYORLAR

Günde yaklaşık bin ila bin 200 enginar soyduklarını belirten Taşyürek, “Bu işte psikoloji de çok önemli. Bir dakikada ortalama 3 veya 4 enginarı soyabiliyoruz. Fiyatlar kalitesine ve soyuma göre değişiyor. Türkiye genelinde tanesi 2-3 lira arasında satışa çıkıyor. Gün boyunca saat 07.00’de başlayıp akşam 23.00, 23.30’a kadar işimiz devam ediyor. Bu kalitede herkesin yapamayacağını belirten Taşyürek, “Türkiye’de 50 soyucu varsa 10’u ancak bu kalitede iş yapabilir. Böyle bir hüner sadece az sayıdaki kişide bulunur” dedi.

25 YILDIR BU İŞİ YAPIYOR

25 senedir enginar soyum işini yaptığını ifade eden Özgür Alkan, “Bu iş Türkiye genelinde Ocak ayında Kıbrıs enginarı ile başlar, Temmuz-Ağustos ayına kadar sürer. Adapazarı Taraklı’da son bulur bu serüven. Aydın Nisan, Mayıs, Haziran aylarında yoğun olur. 6 aylık bir sezonu var. Bu süre boyunca makine gibi oradan oraya koşturuyoruz. Sadece soyumla kalmayıp gün boyunca enginarların işçiliği ile de ilgileniyoruz. 25 senedir bu işi yaptığını söyleyen Alkan, “Bu iş el becerisi gerektirir. Her bıçak bu işi yapmaz, bıçağın kalitesi de ürünün kalitesini belirler” dedi.

18 yaşındaki Yusuf Alkan ise, “İstanbul’dan Aydın’a aileme destek olmak için geldim. İşimi severek yapıyorum. Bu işte görebileceğiniz en genç nesil ben olabilirim” şeklinde konuştu.

TANESİ 80 LİRADAN ALICI BULUYOR

Ekip tarafından soyulan çanak enginarlar marketlerde ve satış noktalarında perakende olarak satışa sunulurken, tanesi 50 ila 80 TL arasında alıcı buluyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Enginar Soyucusu Ekibi Enginarlarla Dolu Bir Maceraya Hazır!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!