Türkiye Büyük Millet Meclisi, yılın son çeyreğinde yeni yasama dönemine başlamaya hazırlanıyor. Meclis’in gündeminde emekli maaşı sistemi, kamuda esnek çalışma, 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik gibi sosyal konularda milyonları ilgilendiren 8 büyük reform yer alacak.
Hükümet tarafından başlatılan ve bir kısmının Orta Vadeli Program’da yer aldığı iddia edilen reformlar yasal düzenleme haline getirilerek hayata geçirilecek.
Yeni dönemde önemli değişikliklerin gündeme gelmesi bekleniyor. İşte bu değişikliklerden bazıları:
1) EMEKLİ MAAŞI BAĞLAMA SİSTEMİ ELE ALINACAK
Milyonlarca emekli ve çalışanı ilgilendiren bu reform ile emekli aylık bağlama formülleri yeniden ele alınacak, karmaşık olan maaş sistemi sadeleştirilecek. Sadece prime esas kazançlar değil, çalışma gün sayısının da etkisinin artacağı reform ile çalışanların sistemde daha uzun süre kalması teşvik edilecek.
2) TAMAMLAYICI EMEKLİLİK İLE İKİNCİ MAAŞ
Orta Vadeli Program’da yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile çalışanlara ikinci bir emekli maaşı sağlanacak. Bu sistem, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) aracılığıyla hayata geçirilecek ve çalışanlar Sosyal Güvenlik kurumu dışında ikinci bir emekli maaşı veya toplu para alma imkanına kavuşacak.
3) SSK-BAĞKUR PRİM EŞİTLİĞİ
Bağ-Kur primlerinin SSK primleri gibi 7200 güne düşürülmesi planlanıyor. Bu sayede küçük esnaf, daha az prim ödeyerek 5 yıl önce emekli olma imkanı bulacak.
4) 2025’DE EMEKLİ MAAŞI DÜŞÜŞÜNE ÖNLEM
Emekli aylıklarındaki güncelleme katsayısı 2024’te artış göstererek, 2025’te emekli olanların daha yüksek maaş almalarına olanak tanıyacak. Gelecekte yaşanabilecek sorunların önlenmesi için de çalışmalar yapılması bekleniyor.
5) ÇALIŞMA GÜNLERİ DEĞİŞECEK
Tartışılan çalışma günlerinin azaltılması konusu gündemde. Özel sektörde haftalık çalışma süresinin 35 ya da 40 saate düşürülmesi düşünülüyor.
6) 3600 EK GÖSTERGE İMKANI
Görevdeki memurları etkileyen bu çalışma ile tüm kamu çalışanlarının otomatik olarak 3600 ek göstergede birleştirilmesi planlanıyor. Böylece unvanlar arasındaki eşitsizlik giderilecek.
7) KADINLARA SOSYAL GÜVENCE VE EMEKLİLİK
Ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşturulması hedefleniyor. Aile Koruma Paketi kapsamında, ev kadınlarının sigorta primlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanması sağlanacak.
8) KAMUYA ESNEK ÇALIŞMA GELECEK
Kamu başta olmak üzere esnek çalışma modelleri hayata geçirilecek. Memurlar, esnek mesai saatleri ve uzaktan çalışma imkanlarından faydalanabilecek.