Ege Denizi’nde sarsıntılar sürüyor. Ege Denizi’nde 4,8 büyüklüğünde bir deprem, saat 18.17’de meydana geldi.
Ege Denizi’nde son günlerde meydana gelen depremler, bölge halkında kaygı oluşturuyor. Özellikle, Santorini’nin çevresinde yoğunlaşan sarsıntıların volkanik etkilerden kaynaklanabileceğine dair iddialar, endişeleri artırdı. Yunanistan, acil durum tedbirleri uygularken, Santorini Adası’nda olağanüstü hal ilan edildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, saat 18.22 itibarıyla bir deprem daha kaydedildi. Bu depremin derinliği ise 7 kilometre olarak ölçüldü.
AFAD BÜYÜKLÜĞÜNÜ AÇIKLADI
AFAD, meydana gelen depremin büyüklüğünün 4.8 olduğunu bildirdi.
9 GÜNDE 7 BİN 700’DEN FAZLA DEPREM KAYDEDİLDİ
Yunanistan’da bulunan Atina Ulusal ve Kapodistrias Üniversitesi (NKUA) bilim insanları, sadece dokuz gün içerisinde Santorini ve Amorgos arasındaki bölgede 7 bin 700’den fazla deprem kaydedildiğini duyurdu. Bu durum, popüler turizm noktası olan bölgedeki toprak kayması ihtimali konusunda kaygıları artırdı.
KANDİLLİ RASATHANESİ’NDEN AÇIKLAMA
28 Ocak’tan bu yana süregelen deprem fırtınası hakkında Kandilli Rasathanesi “Santorini Adası – Ege Denizi Deprem Etkinliği” değerlendirmesinde bulundu. Rasathane, Santorini ve çevresinin hem sismik hem de volkanik riskler taşıyan kritik bir alan olduğunu vurguladı.
Uzmanlar, bölgede meydana gelen sismik ve volkanik olayların sürekli izlenmesi gerektiğini belirterek, depremlerin ve volkanik patlamaların önceden tahmin edilebilmesi için jeofizik, jeokimyasal ve jeodezik araştırmaların arttırılmasının gerekliliğine dikkat çekti.
TSUNAMİ RİSKİ VAR
Ayrıca, bölgede meydana gelebilecek büyük depremlerin tsunami riski taşıdığını ve tarihte böyle durumların yaşandığını da ifade ediliyor.