AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, 27 ve 28 Nisan tarihlerinde düzenleyecekleri etkinliklerde “e-muhtıra”nın anlamını ve bu muhtıraya karşı AK Parti’nin sergilediği “dik duruşu” kamuoyuna aktarmayı hedeflediklerini ifade etti.
AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı seçimleri gerekçe gösterilerek 27 Nisan 2007 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesine konulan ve Türk demokrasisinin “kara lekesi” olarak tanımlanan “e-muhtıra”nın yıl dönümünü anmak için iki günlük etkinlik programı yapacak.
İlk olarak, 27 Nisan Pazar günü #DikDuruş etiketiyle sosyal medya kampanyası gerçekleştirilecek; 28 Nisan Pazartesi ise AK Parti Genel Merkezi’nde, Hasan Basri Yalçın’ın moderatörlüğünde “Cuntacılık ve Darbecilikle Mücadelede 27 Nisan” başlıklı panel düzenlenecek.
Panele eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanları Cemil Çiçek ve Mehmet Ali Şahin de konuşmacı olarak katılacak.
Yalçın, 27 Nisan e-muhtırasının öncesi ve sonrası ile Türkiye demokrasi tarihi açısından önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
Bu süreçte CHP’nin, AK Parti’nin belirlediği adayın Cumhurbaşkanı olmaması için yoğun bir propaganda yürüttüğünü kaydeden Yalçın, Cumhuriyet mitingleri, Genelkurmay Başkanlığı’nda o dönemde gerçekleştirilen brifingler, seçim öncesindeki “367 tartışması” ve AK Parti’ye yönelik kapatma davalarını hatırlattı.
Son dönemlerdeki yolsuzluk davalarını unutturmak amacıyla AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “cuntacılık” ile suçlamaların, CHP’nin tarihin bazı dönemlerini çarpıtarak nasıl bir mantık yürüttüğünü gösterdiğini ifade etti.
“AK PARTİ, BU ÜLKEDE VESAYETÇİLİKLE, DARBECİLİKLE MÜCADELENİN BAYRAĞI OLMUŞ BİR PARTİ”
Yalçın, AK Parti’nin uzun yıllar boyunca cuntacılık, muhtıra ve darbecilikle mücadele ederek, milli iradenin güçlü olduğu bir sistem oluşturduğuna dikkat çekti. “Biz her türlü cuntacılıkla mücadele ederken, CHP teşkilatları cumhuriyet mitinglerinde bu ülkenin sivil bir cumhurbaşkanı seçmesini engellemek için elinden geleni yapıyordu.” dedi.
CHP’nin yolsuzluk davasını siyasi bir dava olarak gösterip AK Parti’ye “cuntacılık” eleştirileri yönelttiğini belirten Yalçın, “AK Parti, aksine bu ülkede vesayetçilikle, darbecilikle mücadelenin bayrağı olmuş bir partidir.” ifadelerini kullandı.
“ÜLKE, İLK DEFA BİR VESAYET MEKANİZMASININ SONUÇ ALAMADIĞINI GÖRMÜŞTÜ”
Yalçın, şu anda 25 yaşında olan gençlerin 2007 yılındaki e-muhtırayı hatırlamadıklarını ve vesayetle nasıl mücadele verildiğini bilmediğini aktardı.
O dönemde Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesine hükümeti tehdit eden bir açıklamanın konulmasıyla birlikte Türkiye’de bir darbe ortamının yaşandığını anlatan Yalçın, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk yaşandı ve hükümet, ‘Siz işinize bakın. İktidar biziz. Milletin seçilmiş iradesi biziz.’ diyerek süreci yönetti.” şeklinde konuştu.
Yalçın, “Ülke, ilk defa bir vesayet mekanizmasının hükümeti tehdit ettiğinde sonuç alamadığını görmüştü. Bu, demokrasi tarihi açısından şanlı bir direniştir.” dedi.
“E-MUHTIRAYA VERİLEN TEPKİ, DİK DURUŞUN İLK ÖRNEKLERİNDEN”
27 Nisan 2007 e-muhtırasının yıl dönümünde AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı olarak bir program düzenleyeceklerini açıklayan Yalçın, “E-muhtıra ile birlikte AK Parti’nin verdiği demokrasi mücadelesini de hatırlamak istiyoruz.” dedi.
27 Nisan e-muhtırasına karşı sergilenen duruşun, darbecilikle mücadelede atılmış kritik adımlardan biri olduğunu belirten Yalçın, “Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesine konulan bildirinin hükümete itaat ettiremeyeceğinin ispatlandığı bir süreçtir.” şeklinde ifade etti.
Geçmişteki muhtıralara hükümetlerin direnemediğini ve askeri vesayetten çekindikleri için istifa ettiklerini hatırlatan Yalçın, “Bu durum normal bir demokratik işleyiş değildir.” dedi.
O dönemde Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek’in açıklamalarıyla hükümetin geri adım atmayacağını duyurduğunu hatırlatan Yalçın, “Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesiyle e-muhtıra veya benzeri tehditle ülkede siyasi iktidarın hizaya getirilemeyeceğini ilk kez gösterdik.” diye konuştu.
“BU ÜLKEDE MİLLET İRADESİNE YÖNELİK YAPILMIŞ HER MÜDAHALENİN BİR TARAFINDA CHP VARDIR”
Yalçın, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı olarak 27 Nisan Pazar günü sosyal medyada ve geleneksel medyada e-muhtıra konusunu kamuoyuna anlatmayı hedeflediklerini belirtti.
Yalçın, “‘Cuntacılıkla’ suçlamalarda bulunanların o dönemde nasıl askeri vesayetle seçilmiş iktidarı devirmeye çalıştıklarını ortaya koyacağız.” ifadelerini kullandı.
CHP’nin bu durumu siyasallaştırarak toplumda bir kutuplaşma yaratmaya çalıştığını belirten Yalçın, “Biz, bu ülkede cuntacılık varsa CHP’nin de o işin içinde olduğunu ifade ediyoruz.” dedi.
Yalçın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 Şubat döneminde yaşadığı hukuksuzlukları da hatırlatarak, “Düşünce suçlamasıyla mağdur olan Cumhurbaşkanımız buna rağmen hukukun önünde hesap verip, demokratik yürüyüşüne devam etti.” dedi.
CHP’nin yolsuzluk soruşturmalarında bile hukuka aykırı yollara başvurduğunu belirten Yalçın, “Onlar CHP olarak şamatayla hareket edip, demokrasi dışı yöntemler arıyorlar.” dedi.
“GENÇLERİMİZE CHP’NİN CEMAZİYELEVVELİNİN NE OLDUĞUNU GÖSTERELİM İSTİYORUZ”
Yalçın, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı olarak 27 Nisan’da ‘e-muhtıra nedir?’ konusunu anlatacaklarını ve 28 Nisan’da bir panel düzenleyeceklerini aktardı.
Panelde o dönemin siyasi aktörlerini ağırlayacaklarını belirten Yalçın, “O dönemin gerçeklerini anlatacaklar.” ifadesini kullandı.
Yalçın, “27 Nisan e-muhtırasının Türkiye demokrasisine müdahale olduğunu, AK Parti’nin dik duruşunun muhtırayı rafa kaldırdığını anlatmalıyız.” dedi.
Bu tür etkinlikle birlikte gençlere CHP’nin geçmişteki darbelerle olan ilişkisinin gösterileceğini vurguladı. “Demokratik yöntemlerle, hukuka saygılı bir şekilde meseleyi çözme gayretimiz devam edecek.” diye ekledi.