Günümüzde yaşamın hemen her alanında hız, öncelikli bir öğe haline gelmiştir. Uzun seyahatlerde zaman yönetimi ise daha da kritik bir hale geliyor.
Dünyanın en hızlı yolcu uçaklarının neler olduğunu merak ediyorsanız, burada sizler için derlediğimiz liste tam size göre. Hız meraklılarına hitap eden bu seçki, dikkat çeken 10 uçağı bir araya getiriyor.
Boeing 747-400, 35 yıl boyunca hava yollarında yer almanın gururunu taşıyor. Yüksek hızı ve uzun menzil kapasitesi ile, en popüler dönemlerinde birçok havayolu tarafından sıkça kullanıldı.
Ancak, eski ve verimsiz tasarımı nedeniyle üretimi 2007 yılında sona erdi. Günümüzde ise yalnızca birkaç ticari örneği aktif durumda.
Boeing 777, yaklaşık 30 yıldır gökyüzünde ve popülerliğini sürdürmeye devam eden bir modeldir. Yeni siparişler ve teslimatlar, bu uçağın ilerleyen yıllarda da havada olacağının sinyallerini veriyor. Tek katlı yapısına rağmen, 500’den fazla yolcu kapasitesi ile dikkate değer bir performans sergiliyor.
Airbus A380, 800’den fazla yolcuyu konforlu bir biçimde taşıyabilen, dünyanın ilk ve tek tam uzunluktaki çift katlı uçağı olarak öne çıkıyor. En büyük yolcu uçağı olma unvanına sahip olan A380, 1098 km/saat hıza ulaşma yeteneği ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Resmi üretim süreci sona ermiş olsa da, sunduğu hız ve konfor, bu uçağın gelecekte de havada kalacağını gösteriyor.
Dassault tarafından üretilen üç motorlu iş jetleri, 1111 km/saat hızla 16 yolcuyu lüks bir şekilde taşıyabiliyor. Bu tasarım, motorlardan birinin uçağın kuyruğunun ortasına yerleştirilmesi ile eşsiz bir mühendislik örneği sergiliyor. Üç motorlu uçaklar nadir bulunurken, Dassault bu alandaki tek üretici konumunda.
Boeing 787 Dreamliner, konfor ve verimlilikteki ünüyle tanınırken, 1111 km/saat azami hızıyla da iddialı bir seçenek olarak öne çıkıyor. Dünya genelinde 1000’den fazla hizmetteki bu uçak, uzun mesafeli uçuşlar için ideal bir tercih sunuyor.
747 platformunun yıllarına rağmen, 747-8i, dünya üzerindeki en hızlı büyük ticari jet olma özelliğine sahiptir. 1136 km/saat hıza ulaşabilen bu uçak yaklaşık 500 yolcuyu taşıyarak etkileyici bir performans sergilemektedir. Hatta iki adet bu uçaktan, şu anda ABD Hava Kuvvetleri tarafından modifiye ediliyor.
Özel jet denildiğinde akla gelen ilk marka olan Gulfstream, yüksek maliyetine rağmen etkileyici bir azami hıza sahiptir. 13.000 km’lik menzil sunduğu gibi, 19 kişiyi lüks bir ortamda taşıyabilme kapasitesine de sahip. 15.000 metrenin üzerinde uçabilmesi, diğer hava trafiğinden ve olumsuz hava koşullarından daha yüksekte kalarak daha konforlu bir uçuş deneyimi sağlıyor.
Uzun yıllardır kullanılan ve güncellenmiş bir versiyonu olan Citation X+, daha geniş bir kabin sunuyor ve geliştirilmiş bir azami hıza sahip. 6400 km’lik menzil sunmasına rağmen oldukça popüler bir uçak. Daha hızlı versiyonundan toplam 29 adet üretilmiş olup, 2018 yılında üretimi sona ermiştir.
2025 yılında faaliyete geçecek Bombardier Global 8000, lüks ile hızı bir araya getiriyor. 19 yolcuyu lüks bir ortamda taşırken 1160 km/saat hıza çıkabiliyor ve 14.000 km’nin üzerinde bir menzil sunarak uzun mesafeli seyahatler için ideal bir seçenektir.
2023 yılı itibarıyla yolcuların kullanımına sunulan dünyanın en hızlı uçağı, Virgin Galactic tarafından üretilmektedir. Temmuz 2021’de roket uçağındaki altı yolcu, Mach 3 hızına ulaşma deneyimini yaşadı. Diğer uçaklardan farklı olarak, VSS Unity sadece tek bir roket motoru ile çalışmaktadır.
Havalanmak için bağımsız bir şekilde uçamayacak olan bu uçak, 15.000 metre yüksekliğe ulaşarak White Knight Two isimli bir kargo uçağının arkasında taşınması gerekmektedir. Fırlatma sürecinden sonra ise 3700 km/saatin üzerinde hızlara ulaşabilerek, dünya yüzeyinden yaklaşık 90 km yükseklikte seyahat edebiliyor.
Yirmi yıllık bir geliştirme sürecinin ardından, ilk ticari uçuşlarla birlikte 90 dakikalık bir yolculuk için bilet fiyatı 400 bin dolar olarak belirlenmiştir.