Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde uygulanıyor.
Her yıl 1,8 milyon insanın hayatını kaybetmesine sebep olan akciğer kanserinin tedavisinde yeni bir aşı denemesi başladı. Tümörlerin yayıldığı ileri evrelerde hastaları hayattan koparan bu ölümcül hastalık için BioNTech tarafından üretilen BNT116 adlı aşı, küçük hücreli olmayan akciğer kanserini tedavi etmeyi hedefliyor.
Faz 1 klinik denemesi 7 ülkede başlatılan BNT116 aşısı, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye dahil olmak üzere 34 araştırma merkezinde uygulanacak. Cerrahi veya radyoterapi öncesi erken evre kanser vakalarından ileri evre hastalıklara kadar yaklaşık 130 hasta deneme sürecine dahil edilecek.
Aşı, mRNA kullanarak bağışıklık sistemine KHDAK’ten alınan tümör belirteçlerini sunarak vücudu kanser hücrelerine karşı hazırlamayı amaçlıyor. Bu yöntemle sağlıklı hücrelere zarar vermeden, bağışıklık tepkisini güçlendirmeyi hedefleyen aşı, kemoterapinin aksine daha güvenli bir tedavi süreci sunmayı amaçlıyor.
Akciğer kanserinin belirtileri genellikle erken evrelerde belirgin olmaz. Ancak ilerledikçe sürekli öksürük, balgamda kan gelmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonları gibi belirtiler görülebilir.