Dünya Sağlık Örgütü’ne Göre Sıtma Ölümleri Artıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) son verilerine göre, 2022 yılında 608 bin kişi sıtma nedeniyle yaşamını yitirdi. DSÖ’ye göre, hastalığa en savunmasız yaş grubu 5 yaş altı çocuklar. Bu bilgiler, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü için yapılan güncellemelerde yer aldı.

Sıtma, dişi anofel cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan bir parazit hastalığıdır. DSÖ, sıtmayı “tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalık” olarak tanımlamaktadır. Hastalığın belirtileri arasında ateş, titreme, baş ağrısı, yorgunluk, gözlerde ve deride sararma, nöbetler ve nefes almada zorluk bulunmaktadır.

DSÖ’nün yayınladığı “2023 Dünya Sıtma Raporu”na göre, 2022 yılında dünya genelinde 249 milyon sıtma vakası tespit edildi ve hastalıktan dolayı 608 bin kişi yaşamını yitirdi. En savunmasız grup olan 5 yaş altı çocuklar dünya çapındaki sıtma ölümlerinin yüzde 76’sını oluşturuyor.

609’da 233 milyon kişiye sıtma tanısı konulan Afrika bölgeleri, tüm dünya vaka sayısının yüzde 94’ünü oluşturuyor. Afrika’daki sıtma vakalarının yüzde 50’den fazlası en çok Nijerya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), Uganda ve Mozambik gibi ülkelerde görülmektedir.

Hindistan, Dünya genelindeki sıtma vakalarının yüzde 2’sini oluştururken, Güneydoğu Asya’da 66% teşhis Hindistan’da yapılmıştır. Doğu Akdeniz’deki sıtma vakalarında ise 2021-2022 döneminde yüzde 25 artış gözlemlendi ve Pakistan’da yaşanan sel baskınlarının ardından 2,1 milyon kişi sıtma ile mücadele etmek durumunda kaldı.

Amerika kıtalarında yaklaşık 600 bin vaka kaydedilirken, 73% Venezuela, Brezilya ve Kolombiya’da görüldü. Avrupa’da ise son sıtma teşhisi 2015’te konuldu ve sıtmadan arındırılmış ülkeler listesine Azerbaycan, Tacikistan ve Belize eklendi.

Sıtma ile mücadelede DSÖ, ilaçlı cibinliklerin kullanımını ve sıtma şüphesinde sağlık kuruluşlarına başvurmayı önermektedir. Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI), AIDS, Tüberküloz ve Sıtma ile Mücadele Küresel Fonu (Küresel Fon) ve Unitaid’in finansmanı ile sıtmaya karşı aşı uygulamaları yapılıyor.

2019’dan bu yana DSÖ öncülüğünde yürütülen programlar sayesinde sıtma önlendi ve Türkiye’de de yerli sıtma enfeksiyonları sona erdi. DSÖ, 2025 yılı için sıtma araştırmalarına 9,3 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğini belirtiyor. Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dünya Sağlık Örgütü’ne Göre Sıtma Ölümleri Artıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!