Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, küresel olarak beklenen yaşam süresinde meydana gelen iyileşmelerin ve ilerlemelerin Kovid-19 salgını sırasında tersine döndüğü bildirildi.
2019-2021 yılları arasında Kovid-19 salgını sebebiyle beklenen yaşam süresinin 1,8 yıl azalarak ortalama 71,4 yıla düştüğü belirtildi.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kovid-19 salgını sadece 2 yıl içinde, beklenen yaşam süresinde 10 yıllık bir kazanımı tersine çevirdi.” ifadesine yer verdi.
Genel Direktör Ghebreyesus, ülkelerin gelecek nesilleri korumak amacıyla küresel bir salgın anlaşması üzerinde uzlaşmaları gerektiğinin altını çizdi.
DSÖ’nün “Dünya Sağlık İstatistikleri 2024” raporuna göre, Amerika kıtası ve Güneydoğu Asya ülkeleri Kovid-19 salgınından en çok etkilenen bölgeler olarak ön plana çıkıyor. Raporda, Kovid-19’un 2020 ve 2021 yıllarında Amerika kıtasında en yaygın ölüm nedeni olduğu vurgulandı.
Raporda ayrıca, Batı Pasifik ülkelerinin Kovid-19 salgınının ilk iki yılında virüsten en az düzeyde etkilendiği ifade edildi.
Beklenen yaşam süresi, bir kişinin ortalama olarak ne kadar yaşadığını gösteren istatistiksel bir ölçüdür.