Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 156. Yönetim Kurulu Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, bulaşıcı olmayan hastalıkların dünya genelinde ölümlerin en önemli sebeplerinden biri olduğunu vurguladı. Bu hastalıklar arasında kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser ve kronik solunum yolu hastalıklarının öne çıktığını belirtti.
Ghebreyesus, DSÖ’nün önceliklerinden birinin bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele etmek olduğunu ifade etti.
Kadın ve erkeklerin sağlık hizmetlerine eşit erişimini sağlamak için çaba harcayan DSÖ, dünya nüfusunun yarısından fazlasının temel sağlık hizmetlerinden yoksun olduğunu ve 2 milyar kişinin sağlık hizmetlerini kendi bütçeleriyle ödemekte zorlandığını söyledi.
DSÖ Genel Direktörü, Ağustos 2024’te Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve bazı Afrika ülkelerinde M Çiçeği virüsüne bağlı halk sağlığı acil durumu ilan edildiğini hatırlattı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki vaka sayısının stabil olmasına rağmen, giderek kötüleşen güvenlik durumunun hastaların tedavi merkezlerini terk etmelerine ve bulaşma riskinin artmasına yol açtığını belirtti.
Farklı ülkeler tarafından Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne 500 bin doz M Çiçeği aşısı gönderildiğini dile getiren Ghebreyesus, yakın zamanda 1,7 milyon doz aşının daha teslim edileceğini duyurdu.
“GAZZE’YE 63 TIR TIBBİ MALZEME GÖNDERDİK”
Ghebreyesus, DSÖ’nün geçen yıl en çok müdahaleyi çatışmaların yoğun olduğu Gazze, Sudan, Lübnan, Haiti ve Ukrayna gibi bölgelerde gerçekleştirdiğini ifade etti. Gazze’de 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını sözlerine ekledi.
Gazze’deki ateşkesin kalıcı olmasını umduğunu belirten Ghebreyesus, sağlık ihtiyaçlarının karşılanması, hastanelerin işleyişinin desteklenmesi ve hastaların daha iyi sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanmasının öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.
Ghebreyesus, ateşkesin başlamasından bu yana Gazze’ye 63 tır tıbbi malzeme gönderildiğini, önümüzdeki günlerde ise 30 kamyon daha malzemenin geleceğini ifade etti.
Sudan ve Ukrayna’daki çatışmaların 2025 yılına kadar sona ermesini umduğunu dile getiren Ghebreyesus, Sudan’daki çatışmalar sonucunda yaklaşık 32 bin kişinin hayatını kaybettiğini, nüfusun yüzde 30’unun yerinden edildiğini ve 20 milyon kişinin insani yardıma muhtaç duruma geldiğini kaydetti.
Ghebreyesus, Gazze, Lübnan, Sudan, Ukrayna ve diğer bölgelerde sağlık hizmetlerine yönelik saldırıların artış gösterdiğini ifade etti. Geçen yıl 15 ülkede sağlık hizmetlerine yönelik 1500’den fazla saldırı kaydedildiğini, bu saldırıların 932 ölüm ve 1767 yaralanma ile sonuçlandığını aktardı. Bu tür ihlallerin uluslararası hukuk çerçevesinde neredeyse hiçbir sorumluluğun üstlenilmemesi konusunda derin bir endişe olduğunu belirtti.