Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini yayınları, mealleri denetleme ve dini günleri belirleme konusundaki görevleri, yeniden yapılandırılmakta. Bu kapsamda, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, öğrenci yurtları, eğitim kurumları, gençlik merkezleri, kamplar, ceza infaz kurumları, sağlık kuruluşları, sosyal hizmet kurumları ve benzeri yerlerde işbirliği temelinde manevi danışmanlık ve din hizmeti sunmayı hedefliyor.
KOMİSYONDA KABUL EDİLDİ
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bazı Kanunlarda ve 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi kabul edildi. Teklifle birlikte, Din İşleri Yüksek Kurulu, Kuran-ı Kerim meallerini, Başkanlık ve diğer kamu kurumları, özel şahıs ve kuruluşların talebi üzerine ya da kendi inisiyatifiyle inceleyecek. Yapılan incelemeler sonucunda İslam dininin temel esaslarıyla uyuşmayan meallerin, Başkanlığın yetkili yargı mercisine başvurması üzerine basım ve dağıtımına durdurulması ve dağıtılmış olanların toplanıp imha edilmesine karar verilecek.
İNTERNETTE ERİŞİM KISITLAMA YETKİSİ
Yayınların internet ortamında yapılması durumunda, Başkanlığın başvurusu doğrultusunda yetkili yargı mercii, bu yayınların içeriğinin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı alabilecek. Alınan toplatma ve imha kararlarına, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesine dair itiraz olması, bu kararların uygulanmasını engellemeyecek. Duyurulmuş olan yayınlar inkar edilmediği veyaitirazlar sonuçsuz kaldığında imha edilecektir.
DANIŞMANLIK VE DİN HİZMETİ SUNULACAK
Kabul edilen teklifle Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, öğrenci yurtları, eğitim kurumları, gençlik merkezleri, kampları, ceza infaz kurumları, sağlık kuruluşları ve sosyal hizmet kurumları gibi çeşitli alanlarda manevi danışmanlık ve din hizmeti sunacak.
VEKALETLE KURBAN KESİMİ FAALİYETLERİ DENETLENECEK
Manevi danışmanlık hizmetlerini, göçmenler, engelliler, bağımlılar, afetzedeler gibi yardıma muhtaç bireylere sunacak olan Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kurban ibadetinin usulüne uygun bir şekilde icra edilmesi için gerekli tedbirleri alacak ve vekaletle kurban kesimi organizasyonlarını yöneten kurum ve kuruluşların faaliyetlerini denetleyecek.
OKUMA SALONLARI AÇILACAK
İhtiyaç duyulan yerlerde, Genel Müdürlük tarafından okuma salonları, aile ve dini rehberlik merkezleri, gençlik çalışmaları merkezi gibi mekanlar açılacak ve bu alanlardaki işlerin yürütülmesi sağlanacak.
KİRALAMA VE İŞLETME İŞLEMLERİ
Genel Müdürlük, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yönetilen cami, mescit ve Kuran kurslarının yanındaki yerlerin kiralanması, işletilmesi ve benzeri işlemlerle ilgili faaliyetleri yürütecek.
ADAYLAR SÖZLÜ SINAV SIRALAMASIYLA ATANACAK
Başkanlık müşaviri, müftüsü ve vaizi unvanındaki personel, başkanın onay vereceği kadrolara atanabilecektir. Kamu Personeli Seçme Sınavı (B) grubu puan sırasına göre alınacak personel, her unvan için boş kadro sayısının 3 katına kadar çağrılarak Başkanlıkça yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanacaktır.
HAC VE UMRE HARCAMALARI
Hac ve umre hizmetlerinin yürülmesinin düzenlendiği hüküm yeniden ele alınıyor. Buna göre, hac ve umre seyahatleriyle ilgili iş ve işlemler, Hac ve Umre Hesabı’ndan yapılan harcamalar, her yıl hac mevsimi sonunda Başkanlık ve gerektiğinde Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilecek denetim elemanları tarafından denetlenecek.
Hac ve umre hizmetlerinin düzenlenmesi, Hac ve Umre Hesabı’nın oluşturulması ile bu hesapta yer alan tutarların harcaması, hac ve umre dönemlerinde Başkanlık personeline ödenecek ücretler ile Hac ve Umre Kurulu ve Komisyonunun görev ve yetkilerine dair usul ve esaslar Cumhurbaşkanınca belirlenecek.
Yasanın “Yurt dışı teşkilatı” başlıklı bölümündeki sözleşmeli statüde istihdam edilenlere ödenecek aylık tutarında değişiklik yapılması öngörülüyor.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINCA ÖDENECEK SINAV ÜCRETLERİ
Teklif doğrultusunda, Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt dışı teşkilatında müşavirlik ve ataşelikle temsil edilecek.
Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı, kendi kuruluşu dışındaki dini kültür, deneyim ve uzmanlığı ile tanınmış kişilerden, Din İşleri Yüksek Kurulu için rapor, tebliğ, makale, kitap hazırlama, tercüme gibi konularda faydalanma imkanı elde edecek.