Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, sosyal sorumluluk projesi kapsamında işbirlikçileriyle birlikte harita üzerinde seçilen noktanın zemin bilgilerini gösteren internet tabanlı Deprem Bilgi Sistemi uygulamasını geliştirdi. Prof. Dr. Kutoğlu, bu uygulamanın vatandaşlara, kendi oturdukları ya da ev almak istedikleri bölgelerdeki genel zemin durumu hakkında bilgi edinme şansı vereceğini belirtti. Bu bilgilere ücretsiz olarak ulaşabilecek olan vatandaşlar, zeminin sağlamlığını ve seviyesini öğrenebilecekler.
BİLGİLER AMERİKAN JEOLOJİ SERVİSİ’NDEN ALINDI
ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, üniversitenin işbirlikçileriyle birlikte Türkiye genelinde her noktanın zemin bilgilerini gösteren internet tabanlı ve etkileşimli Deprem Bilgi Sistemi uygulamasını geliştirdi. Amerikan Jeoloji Servisi’ne ait zemin bilgilerinin kullanıldığı bu uygulama, 925×740 metrelik alanlardaki zemin yapılarını gösteriyor. Günlük 5 tıklama hakkıyla sınırlı tutulan uygulama, ticari veya kötüye kullanıma karşı koruma altına alınmış olup, vatandaşlar www.deprembis.com.tr adresinden ücretsiz olarak kullanabilecekler.
HER VATANDAŞ ÖĞRENEBİLECEK
Prof. Dr. Kutoğlu, Türkiye’de deprem haberlerinin vatandaşları endişelendirdiğini ve tedirginlik yarattığını belirtti. Kendi konumlarında zemin durumunu öğrenebilecekleri bir web tabanlı uygulama geliştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Kutoğlu, Amerikan Jeoloji Servisi’nden alınan zemin bilgileriyle bu uygulamayı hazırladıklarını söyledi. Bu sayede vatandaşların, mahalle bazında zemin durumuyla ilgili bilgi edinebileceği belirtildi. Bu uygulama ile vatandaşlar, evlerinin ve çevresindeki zeminin durumu hakkında daha sağlıklı bilgiye sahip olabilecekler.
TAMAMEN ÜCRETSİZ OLACAK
Kutoğlu, Amerikan Jeoloji Servisi’nden alınan zemin bilgileriyle hazırlanan uygulamanın vatandaşlara ücretsiz olarak sunulacağını açıkladı. Vatandaşların, kendi adreslerini veya mobil cihazlarını kullanarak zemin bilgisine erişebileceği bu interaktif uygulamanın, depremlerle ilgili endişeleri azaltmada yardımcı olacağı belirtildi. 740 metrekarelik bir alan içinde bilgi sağlayan bu uygulamanın, vatandaşlara en azından mahalle bazında zemin durumu hakkında bilgi vereceği vurgulandı.
FAY HATLARI VE MUHTEMEL DEPREM BÜYÜKLÜĞÜ DE EKLENECEK
BUNLARI DA OKUMALISINIZ:
Çanakkale depremi: Son deprem bazı köyleri vurdu
Van depremi hatırlatma uyarısı: Zemin etüdü yaptırın