Sadece birkaç hafta önce, DeepSeek dünya genelinde pek tanınmayan bir yapay zeka hizmetiyken, aniden uluslararası arenaya adım atarak kendisini önemli bir oyuncu olarak konumlandırmayı başardı. Bu hızlı yükselişi ABD’de çeşitli kaygılara yol açtı.
İKİ PARTİLİ GRUP YASAK İÇİN ÇALIŞIYOR
ABD Kongresi’nde iki partiden oluşan bir grup, DeepSeek’in kamu kurumlarına ait cihazlarda yasaklanmasına yönelik çalışmalar yürütüyor.
Grubun temel endişesi, hassas verilere Çin hükümetinin erişim olasılığı. NASA, ABD Donanması ve Teksas eyaletinin yanı sıra diğer bazı devlet kurumları, sistemlerinde DeepSeek’e kısıtlamalar getirme yoluna gitti.
DeepSeek, OpenAI, Perplexity ve Google gibi büyük ABD merkezli şirketlerin sağladıklarıyla rekabet edebilecek güçlü AI yeteneklerinin ortaya çıkmasıyla popülaritesini artırdı.
Başlangıçta ücretsiz olarak sunulması, kullanıcılar arasında benimsenmesini hızlandırarak onu uygulama mağazalarının zirvesine taşıdı.
GÜVENLİK ENDİŞELERİ ARTTI
Ancak bu hızlı başarı, beraberinde artan bir denetim sürecini de getirdi. DeepSeek’in kullanıcı verilerini, Çin Komünist Partisi’yle bağlantılı bir Çin kuruluşuyla paylaştığına dair iddialar gündeme geldi.
Güvenlik araştırmacıları, yapay zeka uygulamasının, içinde kullanıcı bilgilerini ABD’de yasaklı olan devletle bağlantılı bir telekomünikasyon şirketi olan China Mobile’a yönlendiren bir kod tespit ettiklerini bildirdi.
Yasa tasarısının sponsorları, DeepSeek’in açıkça ulusal bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu ileri sürüyor.
DİĞER ÜLKELER DE HAREKETE GEÇTİ
DeepSeek’in yükselişi, artık jeopolitik bir mesele haline gelmiş durumda. Avustralya, Güney Kore ve İtalya gibi birçok ülke, uygulamayı devlet sistemlerinden yasaklama kararı aldı.