Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri ve Adalet bakanlıkları tarafından yürütülen sosyal medya düzenlemesi üzerinde çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Bu düzenlemenin temel amacı, 13-16 yaş arası çocukların sosyal medya kullanımını ebeveyn iznine bağlamak ve 13 yaş altındaki kullanıcılar için sosyal medya platformlarına erişimi yasaklamaktır. Çalışmanın diğer ayrıntıları da yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.
AĞIRLAŞTIRILMIŞ CEZALAR GELİYOR
Sabah gazetesinden Barış Şimşek’in haberine göre, sosyal medya üzerinden çocuk istismarına karşı önlem almak için Türk Ceza Kanunu’nun 9’uncu bölümünde yer alan “Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar” başlığı altında bulunan suçların çocuklara karşı işlenmesi durumunda ağırlaştırılmış cezaların uygulanması hedefleniyor.
O ÖZELLİK ÇOCUKLARA KAPATILACAK
Çocuk ve gençleri koruma amacıyla oyun platformlarında da çeşitli düzenlemeler yapılacak. Belirli yaş sınırlamaları belirlenerek, sohbet özellikleri gibi uygulamaların çocuk kullanıcılar için kapatılması zorunlu hale getirilecek.
YENİ BİR EKRAN KARŞILARINA ÇIKACAK
Instagram, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında içerik yükleyicilerin, içerik yükleme süreçlerinde yaş ölçeğini belirten bir ekranla karşılaşması sağlanacak. Örneğin, YouTube’da olduğu gibi içerikler “Çocuklara Özel” veya “Çocuklara Özel Değil” şeklinde kategorilere ayrılması zorunlu hale gelecek. İnternetteki videoların, televizyonlardaki akıllı işaretlerde olduğu gibi “18”, “7” gibi yaş sınıflandırmaları ile etiketlenmesi standart haline getirilecek.
ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLECEK
Dijital bağımlılığın fiziksel sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin uzun vadede nesiller boyunca aktarıldığı gerçeğinden hareketle, dijital bağımlılık ve siber zorbalık gibi sorunlarla mücadele amacıyla yeni bir Ruh Sağlığı Yasası hazırlanacak. Ayrıca, dijital bağımlılığa sahip yetişkinler için Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) tarafından sunulan ücretsiz danışmanlık hizmetlerinden yararlanmaları sağlanacak.
SOSYAL MEDYA HESAPLARI OLUŞTURULACAK
Örnek uygulamalar geliştirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın “Başarabilirsin” sigarayı bırakma kampanyası gibi sosyal medya hesapları oluşturulacak ve etkili uygulamaların yaygınlaştırılması hedeflenecek.
“İLK ÖĞRETMENİM AİLEM”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ebeveynlerin çocuk yetiştirme süreçlerinde desteklenebilmesi için “İlk Öğretmenim Ailem” adlı bir mobil uygulama geliştirdi. Uygulama, gebelikten ilkokula kadar olan dönemde ebeveynlerde rehberlik yapmayı amaçlamakta. Gebelik, bebeğin gelişimi, uyku düzeni gibi konularla ilgili videolu içerikler sunulmakta. Ayrıca, “Baba Oluyorum” bölümü ile babalara özel içerikler de sağlanıyor. Ebeveynler, uzmanlara anlık sorular sorarak danışmanlık hizmeti de alabiliyor.
AİLELERE DE KISITLAMA GELECEK
Ebeveynlerin, çocuklarının mahremiyetine saygı göstermesi gerektiği, çocuklarıyla ilgili bilgileri sosyal medya üzerinden paylaşmalarına dair eğitimlerin verilmesi hedefleniyor. Bunun yanı sıra, çocukların, ebeveynlerin ve öğretmenlerin dijital dünyada karşılaşabilecekleri risklere karşı korunabilmesi için dijital okuryazarlık çalışmaları baştan düzenlenecek.