Çocuğunuzun odasından geceleri gelen diş gıcırdatma sesi sizi endişelendiriyor mu?
Eğer çocuklarınız gece boyunca dişlerini sıkıyorsa, bu durum farkında olmadan hem fiziksel hem de psikolojik sağlıklarını tehdit eden önemli bir sorun oluşturabilir.
“Bruksizm” olarak bilinen bu sorun, tedavi edilmediği takdirde çene yapısında bozulmalar, dişlerde kalıcı hasarlar ve baş ile kulak ağrıları gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Fiziksel etkilerinin yanı sıra, genellikle stres ve kaygı gibi ruhsal durumların bir yansıması olan diş sıkma, çocuğunuzun genel huzurunu da olumsuz etkiliyor.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, bruksizmin nedenlerini, belirtilerini ve modern tedavi yaklaşımlarını ele alarak ailelere ışık tutuyor.
BAŞ VE ÇENE AĞRISI, DİŞLERDE AŞINMA VE HASSASİYET
Son zamanlarda çocuklarda gece diş sıkma ve gıcırdatma şikayetlerinin giderek arttığı gözlemleniyor. Ailelerin sık sık diş gıcırdatma sesleri nedeniyle diş hekimlerine başvurduğunu ifade eden Doç. Dr. Münevveroğlu, “Ailelerin bu konuda endişelenmeleri son derece haklı. Bruksizm çocukların hem fiziksel hem de ruhsal gelişimini olumsuz etkileyebilir.” şeklinde konuştu.
Bruksizmi kısaca tanımlayan Doç. Dr. Münevveroğlu, “Bruksizm, genellikle gece uykuda meydana gelen, bazen de gündüz ortaya çıkan diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığıdır. Gece diş sıkıp gıcırdatan çocuklarda gündüz saatlerinde baş ağrısı, çene ağrısı, dişlerde aşınma ve hassasiyet görülebilmekte.” dedi.
EN ÖNEMLİ NEDEN: STRES
Diş sıkma ile ilişkili birçok faktör bulunduğunu belirten Doç. Dr. Münevveroğlu, “Stres ve kaygı bozuklukları, genetik yatkınlık, alerjik durumlar, çene kapanışındaki bozukluklar ve kötü ağız alışkanlıkları bruksizme neden olabilir. Bunlar arasında en önemli etken ise stres ve kaygıdır.” ifadelerini kullandı.
Duygusal olarak hassas olan çocukların yaşadıkları stresi gece diş sıkma yolu ile dışa vurabildiğini vurgulayan Doç. Dr. Münevveroğlu, ailelerin bu duruma dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.
BELİRTİLERİ İHMAL ETMEYİN
Diş sıkma tedavisinde en önemli adımın farkındalık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Münevveroğlu, “Eğer aileler çocuklarının diş sıktığını veya gıcırdattığını duyuyor ve diş hassasiyeti, çene ya da baş ağrısından şikayet ediyorlarsa, mutlaka bir çocuk diş hekimine başvurmalıdır.” diye ekledi.
Her diş sıkma vakasının tedavi gerektirmediğini belirten uzman, “Ancak daha fazla semptom gözlemleniyorsa, gece plağı, medikal tedavi veya psikolojik destek gibi yöntemlere başvurmak söz konusu olabiliyor.” şeklinde konuştu.
ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ
Tedavi edilmeyen diş sıkmanın ciddi sonuçlar doğurabileceğini hatırlatan Doç. Dr. Münevveroğlu, şunları belirtti:
Diş sıkmanın tedavi edilmemesi durumunda çene ve baş ağrıları artabilir, çene eklemlerinde ağrıya ve diş boyutlarının azalmasına neden olabilir. Bu da uzun vadede estetik olarak olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çocuklarda bu tür belirtiler görüldüğünde, gecikmeden çocuk diş hekimine başvurulmalıdır. Erken müdahale sayesinde çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini korumak mümkün olacaktır.