Çinli bilim insanları, laboratuvar ortamında mutant Ebola virüsü üretti. Bu virüs fareler üzerinde ölüme sebep oldu. Özel İçerik
Dünya henüz koronavirüs pandemisinin etkilerini üzerinden atamamışken Çinli bilim insanları, yeni tartışmalı deneyler yapmaya devam ediyorlar. Hebei Tıp Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, Ebola’nın bazı kısımlarını içeren ve fareleri öldüren bir virüs ürettiler. Bu virüs, bulaşıcı bir hayvan hastalığı kullanılarak geliştirildi ve insan hücrelerini etkileyerek yayılmasına sebep olan bir protein eklenerek modifiye edildi. Farelerin çoğu organ yetmezliğinden kaynaklı olarak öldü.
Deney, laboratuvar güvenliği konusunda artan endişelere sebep oldu. Araştırmacılar, laboratuvar ortamında Ebola semptomlarını doğru hayvan modelleriyle taklit etmenin güvenli bir yolunu bulmayı amaçlıyorlar. Aynı zamanda, fareler üzerinde yapılan deneyin gelecekte Ebola’nın yayılması ve tedavisi hakkında bilgi verebileceğini öne sürdüler. Ebola virüsü, Biyogüvenlik Seviye 4 (BSL-4) tesislerinde ele alınması gereken yüksek güvenlik gerektiren bir virüstür.
Araştırmacılar, yeni virüsü daha düşük güvenlik seviyelerinde test etmek için farklı bir virüs olan vesiküler stomatit virüsünü (VSV) kullandılar. İki haftalık hamsterler üzerinde yapılan deneyde, önemli kilo kayıpları ve ölümler gözlendi. Ancak bazı hamsterler hastalığı atlatmayı başardı. Virusun yaygın olarak karaciğer, akciğer, mide ve beyin dokularında biriktiği tespit edildi.
Son büyük Ebola salgını 2014-2016 yılları arasında çok sayıda Batı Afrika ülkesini etkiledi ve yaklaşık 11.300 kişinin ölümüne sebep oldu. Virüs Batı Afrika’dan Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yayıldı. Bulaşıcı virüslerin test edilmesi ve kontrol altında tutulması önemlidir ancak laboratuvar sızıntıları risk oluşturabilir. Şu anda ise halk arasında yaygın bir enfeksiyon riski bulunmamaktadır.