Çin merkezli teknoloji şirketleri, küresel otonom sürüş pazarında etkilerini artırmak için çalışmalara devam ediyor.
Financial Times’ın haberine göre, Çin’in önde gelen teknoloji firmalarından Baidu, Avrupa’da robotaksi testleri gerçekleştirmek üzere önemli görüşmeler yürütüyor.
Kaynaklara dayanan bilgiye göre, Baidu, İsviçre’nin ulusal posta hizmeti ile olası bir ortaklık kurmayı hedeflerken, Türkiye’deki operasyonlarını da genişletmeyi planlıyor.
Baidu’nun otonom araç birimi Apollo Go’nun, robotaksilerinin testlerini başlatmayı ve yıl sonuna kadar İsviçre’de bir ofis açmayı planladığı belirtilmekte.
Yerel yönetimin yenilikçi mobilite teknolojilerine yönelik olumlu tutumunun, bu kararda etkili olduğu ifade ediliyor.
Swiss Post ise şu an itibarıyla Baidu veya başka bir teknoloji sağlayacısı ile herhangi bir ortaklık yapmadıklarını, ancak mobilite ve yeni müşteri ihtiyaçları konularını değerlendirdiklerini açıkladı.
BAIDU’NUN KÜRESEL GENİŞLEME STRATEJİSİ
Baidu’nun kurucu ortağı ve CEO’su Robin Li, yatırımcılara 2025 yılının genişleme açısından “son derece kritik” olacağını aktardı.
Li, şirketin “varlık açısından hafif” bir genişleme stratejisi ile taksi işletmeleri ve filo sahipleri arasında potansiyel ortaklar aradığını belirtti.
Baidu, halihazırda Çin’in birçok şehrinde faaliyet göstermekte ve Hong Kong’da küçük ölçekli testler yürütmektedir.
Şirketin otonom araç filosunun yurt dışına genişleme planı, diğer Çinli rakiplerinin benzer adımlarını takip ediyor.
Guangzhou merkezli WeRide, bu yıl Fransa’nın Valence kentinde ve Zürih havaalanında robobüs denemelerine başlarken, “Pony.ai” Lüksemburg’da robotaksi için test izni almış durumda.
Ayrıca Uber, bu yıl WeRide, Pony.ai ve Momenta isimli üç Çinli otonom araç firmasıyla, robotaksilerini Avrupa ve Orta Doğu pazarlarında dağıtmak için anlaşma sağladığını duyurdu.
ÇİN İLE BATI ARASINDA YENİ REKABET: ABD ENDİŞELİ
Otonom araç geliştirme yarışı, elektrikli araçların gelişiminde önemli bir mesafe kat eden Çin ile Batı arasındaki yeni bir rekabet alanı olarak öne çıkıyor.
Çin yapımı yüksek teknolojiye sahip otomobillerin artması, Washington’da güvenlik kaygılarına yol açmakta.
Geçtiğimiz yıl Biden yönetimi, araçların sürücüleri izlemesi endişesi nedeniyle, Çin ile bağlantılı araç yazılımlarını yasaklamak amacıyla harekete geçmişti.
Robotaksilerde yaygın olarak kullanılan lidar sensörlerinin en büyük üreticisi olan Hesai, Çin ordusuyla ilişkilendirildiği iddiaları nedeniyle Pentagon’un kara listesine alındı, ancak Hesai bu iddiaları reddettiklerini bildirdi.
ROBOTAKSİLER ÇİN’DE YAYGINLAŞIYOR
Sektördeki güvenlik ve sigorta düzenlemeleri konusundaki endişelere rağmen, Goldman Sachs analistleri, 2030 yılına kadar Çin’in büyük şehirlerinde yarım milyondan fazla robotaksinin faaliyet göstereceğini öngörüyor.
Robotaksilerin küresel taksi filosundaki payının ise, 2025’te yüzde 1’den az seviyesinden 2030’da yüzde 9’a çıkması ve pazarın 54 milyon dolardan yıllık 47 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Goldman analistleri, sürücüsüz otomobil sektöründe Baidu, WeRide ve Pony.ai gibi Çinli liderlerin, “yüksek teknolojik giriş engeli” ve algoritma geliştirme ile kitlesel dağıtım için gerekli verileri toplama konusundaki üstünlükleri sayesinde diğer rakiplerine göre avantajlı olduğunu vurguluyor.
Çin’in en büyük robotaksi operatörü olan Baidu’nun Apollo Go araçları, geçen yılın dördüncü çeyreğinde 1,1 milyon yolcu taşırken, ocak ayı itibarıyla toplam yolcu sayısı 9 milyonu aştı.
Baidu’nun Avrupa pazarı, özellikle Türkiye ve İsviçre’ye açılma planlarının ilk olarak Wall Street Journal tarafından duyurulduğu bilgisi bulunmakta. Şirketin bu konu ile ilgili resmi bir açıklama yapmadığı bildirildi.