Çin’in aldığı yeni bir karar, küresel yarı iletken pazarında kayda değer bir etki yaratacak gibi görünüyor. İthal edilen çiplerin kökenine dair getirilen bu düzenleme, Tayvan merkezli üreticileri desteklerken, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bazı büyük yarı iletken firmalarına olumsuz yansıyacak.
YENİ DÜZENLEMENİN DETAYLARI
Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından açıklanan yeni düzenleme ile birlikte, ithal edilen çiplerin menşei artık üretim gerçekleştirildiği ülke olarak belirlenecek.
Daha önce çipin tasarlandığı ya da paketlendiği yerler, menşei belirlemede etkili olabiliyordu. Ancak, yeni düzenleme ile birlikte, yarı iletken üretiminin yapıldığı ülke ön plana çıkıyor.
Bu değişiklik, özellikle çip üretimini Tayvanlı firmalara dış kaynak olarak kullanan AMD, Nvidia ve Qualcomm gibi dev şirketler için avantaj yaratacak.
Bu firmaların ürünleri, ABD’den ithal edilen ürünlere uygulanan yüzde 125’lik yüksek tarifeden muaf tutulacak.
ABD’Lİ ÜRETİCİLERE DARBE
Ancak yeni uygulama, bazı yarı iletken firmalarını olumsuz etkileyecek. Özellikle ABD’de üretim gerçekleştiren Intel, GlobalFoundries ve Texas Instruments gibi şirketler, bu düzenlemeden ciddi şekilde etkilenecek.
Çünkü bu firmaların ürettiği çipler, ABD menşeli kabul edileceğinden dolayı, yüzde 125’lik ithalat tarifesine tabi olacaklar.
Çin Yarı İletken Endüstrisi Derneği (CSIA) tarafından yapılan açıklamada, çiplerin işlendiği yerin, nerede üretildiği ya da paketlendiğinden bağımsız olarak ‘menşei ülke’ olarak kabul edildiği vurgulandı.
Yeni düzenlemenin hem paketlenmiş hem de paketlenmemiş yarı iletken ürünler için geçerli olduğu bilgisi verildi.