Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (ÇHKO) Tayvan bölgesindeki Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Albay Şı Yi, “Boğaz Tufanı 2025/A” adını taşıyan askeri tatbikatın Tayvan Boğazı’nın orta ve güney bölgelerinde gerçekleştirileceğini duyurdu.
ÇİN’İN TAYVAN ÇEVRESİNDEKİ ASKERİ TATBİKATI
Albay Şı, tatbikatın amacının “tanımlama ve doğrulama, uyarı ve püskürtme, müdahale ve alıkoyma” konularına odaklandığını belirtti. Ayrıca, tatbikatın birliklerin kontrol, düzenleme, blokaj ve kritik hedeflere yönelik atışlardaki ortak operasyon kabiliyetini test etmek için yapıldığını vurguladı.
Öte yandan, Çin ordusu, geçtiğimiz gün başlattığı askeri tatbikat ile Ada çevresinde bir sahil güvenlik devriyesinin devam ettiğini bildiriyor. Bu tatbikatın, kara, deniz, hava ve roket kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleşeceği belirtiliyor; deniz-hava muharebe hazırlığı devriyeleri ile deniz ve kara hedeflerine saldırılar bu tatbikatta öne çıkacak unsurlar arasında yer alıyor.
Çin Sahil Güvenliği de askeri tatbikata paralel olarak Tayvan çevresinde “kanun koruma devriyesi” yürüttüğünü açıkladı. Bu devriye kapsamında, bölgedeki izinsiz seyreden gemilere yönelik teftiş, müdahale, el koyma ve tutuklama eğitimleri gerçekleştirildiği ifade edildi.
ADA ÇEVRESİNDE 76 HAVA ARACI VE 19 GEMİ GÖRÜLDÜ
Tayvan Savunma Bakanlığı, X sosyal medya platformu üzerinden paylaştığı bilgilerde, dün akşamdan bu sabah saatlerine kadar Tayvan Adası’nın çevresinde Çin’e ait toplam 76 askeri hava aracı ve 19 geminin tespit edildiğini duyurdu.
Bakanlık, hava araçlarının 37’sinin, Tayvan Boğazı’nın tarafların etki alanlarını ayırdığı kabul edilen orta çizgiyi geçerek Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Bölgesi” (ADIZ) ilan ettiği sahanın çeşitli bölümlerinde uçtuğunu belirtti. Ayrıca, Ada çevresinde 15 savaş gemisi ve Çin sahil güvenliğine ait olduğu düşünülen 4 resmi geminin de gözlemlendiği rapor edildi. Tayvan ordusunun durumu sürekli izlediği ve gerekli karşılıkları verdiği aktarıldı.
Çin ordusu, 2022 yılında dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretinin ardından, 2023’te Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in ABD’ye yapmış olduğu ziyaretler sonrasında ve 2024 yılına yönelik yeni Tayvan lideri Lai Ching-te’nin göreve başlayacağı tarihlerde kapsamlı askeri tatbikatlar düzenlemişti.
Bu tatbikatlara “Müşterek Kılıç” ismi verilmişti.
ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI
Tayvan meselesinin kökenleri, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong’un önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) arasındaki iç savaşa dayanıyor. 1 Ekim 1949’da komünistlerin zaferi ile Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu.
İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri, Tayvan’a sığınarak burada geçici bir hükümet kurmuş ve 1912’de ilan edilen “Çin Cumhuriyeti” idaresine devam ettiklerini savunmuşlardır. Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak görmesine rağmen, Ada fiili bağımsızlık statüsü sürdürmektedir. Çin ile Tayvan arasındaki bu ayrılık durumu hala devam etmektedir.
Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskısını artıran Pekin yönetimi, gerekirse Ada’nın ana kara ile yeniden birleşmesini sağlamak amacıyla güç kullanımını da göz ardı etmediğini ifade ediyor.
Ayrıca, Çin, Tayvan Boğazı’nı kara suları olarak kabul etmekte ve bu bölgedeki yabancı askeri varlıklarına karşı çıkmaktadır. Yabancı donanmaların bölgedeki faaliyetleri, ülkeler arasında gerginliklere neden olmaktadır.