Çin’in Kritik Minerallere Kısıtlaması ABD’yi Zorluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Savunma sanayi alanında faaliyet gösteren Govini isimli enformasyon şirketi, dikkat çekici bir rapor yayımladı.

Söz konusu raporda, Çin’in ihracatını sınırladığı galyum, germanyum, tungsten ve tellür gibi kritik minerallerin, ABD’nin silah sistemlerinin yüzde 78’inde kullanıldığı vurgulandı.

ASKERİ DONANIMLARDAKİ KRİTİK MİNERALLERE BAĞIMLILIK

Amerikan savunma sanayisinin geliştirdiği 1900 silah sisteminin üretim süreçlerinin ele alındığı raporda, bu sistemlere entegre edilen kritik minerallerin çoğu için tedarik kaynağının Çin olduğu belirtildi.

Raporda, savunma sanayisinde kullanılan germanyumun yüzde 82,4’ünün, tellürün ise yüzde 91,2’sinin Çin’den sağlandığı, antimuanın ise yalnızca yüzde 19’unun Çin dışındaki kaynaklardan elde edilebildiği ifade edildi.

Askeri donanımlarda bu minerallere olan bağımlılığın Deniz Piyadeleri için yüzde 61,7, donanma için ise yüzde 91,6 oranına ulaştığı kaydedildi. Bahsedilen bağımlılığın, savunma sanayi tedarik zincirlerinin siyasi ve ekonomik müzakerelerde bir koz olarak kullanılabilmesine ve maliyet artışlarına bağlı olarak üretim takvimlerinin olumsuz etkilenmesine yol açabileceği vurgulandı.

F-35 UÇAKLARINA ÖZEL VURGULAR

Raporda, F-35 savaş uçaklarının füze uyarı sisteminin yapımında antimuan, AN/SPY-6 radarlarının üretiminde galyum, nükleer serpinti algılama sistemleri ile Javelin füzelerinin kızılötesi optiklerinde germanyum, zırh delici tank mühimmatında tungsten ve RQ-21 Blackjack insansız hava araçlarının termoelektrik jeneratörlerinde ise tellür kullanıldığı belirtildi.

“ABD, ÇİN’E DERİN BİR BAĞIMLILIK İÇİNDE”

Çin’in belirli kritik minerallere yönelik ihracat kontrollerinin savunma sanayisindeki kullanımının son 15 yıl içerisinde yüzde 23,2 oranında arttığına dikkat çeken raporda, şu ifadelere yer verildi:

Çin’in kritik minerallere yönelik ihracat yasakları ve kısıtlamaları, bilinen bir gerçeği ortaya koymakta; siyasi söylemler ne olursa olsun, ABD silah sistemlerinin temel bileşenleri açısından Çin’e derin bir bağımlılık durumundadır.

Raporda, bu Çin kaynaklı zorluklara karşı yerel üretim kapasitesinin artırılması ve stratejik stokların genişletilmesi gerektiği önerildi.

ÇİN’İN İHRACAT KONTROLLERİ NE GETİRDİ?

Çin, Amerikan teknolojileri üzerindeki kısıtlamalara karşılık olarak, galyum, germanyum ve antimuanın yanı sıra tungsten, tellür, bizmut, molibden ve indiyum gibi maddelerin ihracatına kontrol getirerek yanıt vermişti.

Pekin yönetimi, ABD’nin “karşılıklı tarifeler” çerçevesinde uyguladığı tarife artışlarına karşılık olarak, samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum gibi nadir toprak elementlerinin de dâhil olduğu yedi kategorideki elementleri ihracat kontrol listesine aldı.

Dünya genelindeki nadir toprak elementlerinin yaklaşık 90’ını üreten Çin, bu ihracat kısıtlamaları ile ekonomik bir koz elde etme amacını da gözler önüne serdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çin’in Kritik Minerallere Kısıtlaması ABD’yi Zorluyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!