Uydu bağlantısı, ABD telekomünikasyon şirketleri için öncelikli bir konu olmasına rağmen, Çin’de durum farklı bir seyir izliyor.
Çin’in önde gelen üç telekom operatörü, yani China Mobile, China Telecom ve China Unicom, DeepSeek’in yapay zeka yeteneklerini bulut bilişim hizmetlerine entegre ederek, işletmelere ve yazılım geliştiricilere yapay zeka araçlarını daha erişilebilir hale getiriyor.
Bu gelişme, uzun vadede telekom kullanıcılarının deneyiminde önemli bir etki yaratması bekleniyor.
DEEPSEEK’İN YÜKSELİŞİ VE ETKİLERİ
DeepSeek’in maliyet açısından avantajlı yapay zeka yetenekleri, giderek daha fazla dikkat çekiyor.
Günlük tüketicinin bu entegrasyonları hemen fark etmesi mümkün olmayabilir. Ancak yapay zeka destekli müşteri hizmetleri, sohbet robotları ile sanal asistanların daha duyarlı ve akıllı hale gelmesi, durumu değiştirebilir.
Ayrıca, akış hizmetleri ve e-ticaret platformlarında kullanılan yapay zeka destekli öneri sistemleri, daha kişiselleştirilmiş içerikler sunma kapasitesine sahip olacak.
Akıllı ev cihazları da gelişmiş yapay zeka yeteneklerinden faydalanarak otomasyon ve kullanıcı deneyimlerini daha da etkin hale getirebilir.
GÜVENLİK ENDİŞELERİ VE ABD’NİN TEPKİSİ
DeepSeek’in yükselişi, olası veri paylaşımı konusundaki endişeler nedeniyle Çin hükümeti ile sorgulanmaya başlandı.
ABD’li yetkililer, DeepSeek uygulamasının ulusal güvenlik açısından riskler taşıdığını belirterek, hükümet cihazlarından yasaklanmasını talep ediyor.
Bunun yanı sıra, bazı ülkeler DeepSeek’in kullanımını kısıtladı; önerilen ABD yasası ise uygulamanın kullanımını daha da sınırlandırabilir.
ABD’Lİ TELEKOM ŞİRKETLERİ NE YAPACAK
Verizon, T-Mobile ve AT&T gibi Amerikalı telekom şirketlerinin, yapay zeka alanındaki yatırımlarını artırması bekleniyor.
Bu firmalar, son dönemlerde yapay zeka entegrasyonu ile ilgili gelişmeler duyurmuş olsa da, rekabetin aslında yeni başladığı söylenebilir.