Çin’den Tayvan’a Sert Tatbikat ve Uyarılar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na bağlı Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Albay Şı Yi, Tayvan’ın bulunduğu bölgede gerçekleştirilen askeri tatbikatlara dair açıklamalarda bulundu. Sözcü, kara birliklerinin Tayvan Adası’nın kuzey, güney ve doğu kesimleri ile Tayvan Boğazı’nda 2 gün süren tatbikatların başarıyla tamamlandığını belirtti.

Yapılan tatbikatlara kara, deniz, hava ve roket kuvvetlerinden unsurların katıldığını ifade eden Albay Şı, bu çalışmaların birliklerin ortak muharebe yeteneklerini kapsamlı bir şekilde test etme fırsatı sunduğunu vurguladı. Ayrıca, komutanlığa bağlı birliklerin sürekli hazır olacağını, eğitim ve hazırlıklarını güçlendirerek Tayvan’ın bağımsızlık taleplerine karşı kararlılıkla duracaklarını kaydetti.

ADA ÇEVRESİNDE 59 HAVA ARACI VE 31 GEMİ GÖRÜLDÜ

Tayvan Savunma Bakanlığı, X hesabı üzerinden yaptığı duyuruda, Tayvan Adası çevresinde Çin’e ait 59 askeri hava aracı ve 31 geminin tespit edildiğini bildirdi. Açıklamada, hava araçlarından 31’inin Tayvan Boğazı’nda taraflar arasında kabul edilen orta çizgiyi geçtiği ve Tayvan’ın ‘Hava Savunma Tanımlama Bölgesi’ ilan ettiği alanın çeşitli bölgelerinde uçuş yaptığı belirtildi.

Bununla birlikte, Tayvan Adası çevresinde Çin Donanması’na ait 23 savaş gemisi ile Çin Sahil Güvenliği’ne ait olduğu tahmin edilen 8 ‘resmi gemi’ de gözlemlendi. Tayvan ordusunun durumu izlediği ve gerektiğinde yanıt verdiği kaydedildi.

Önceki gün, ada çevresinde 76 hava aracı ve 19 geminin tespit edildiği kaydedilmişti.

ÇİN ORDUSUNUN, TAYVAN’I KUŞATAN TATBİKATLARI

Çin ordusu, 1 Nisan tarihinden itibaren Tayvan Adası çevresinde kapsamlı bir askeri tatbikat başlattığını duyurmuştu. Kara, deniz, hava ve roket kuvvetlerinin katıldığı tatbikatın, ‘deniz-hava muharebe hazırlığı devriyeleri, kapsamlı üstünlük sağlama, deniz ve kara hedeflerine saldırılar, kritik bölgelerin ve deniz yollarının blokajı’ üzerine odaklanacağı belirtilmişti.

Bu tatbikatın, Tayvan’ın bağımsızlık taleplerini savunan ayrılıkçı güçlere yönelik ‘sert bir uyarı’ ve ‘güçlü bir caydırıcı’ olmasının yanı sıra, Çin’in egemenliğini ve ulusal birliğini korumak için ‘meşru ve gerekli bir eylem’ olduğuna dikkat çekilmişti. Tayvan yönetimi ise bu tatbikatı ‘ani bir provokasyon’ olarak değerlendirip, Çin’in eylemlerini kınamıştı.

Aynı zamanda, Çin Sahil Güvenliği de tatbikatlarla eş zamanlı olarak Tayvan çevresinde ‘kanun koruma devriyesi’ gerçekleştirdiklerini duyurdu. Bu devriye sırasında sahil güvenlik gemilerinin izinsiz hareket eden gemilere müdahale, denetim ve tutuklama eğitimleri yaptığı bildirildi.

Çin’in Şandong uçak gemisi ve harp filosu, tatbikat süresince Tayvan’a 190 deniz mili (yaklaşık 350 kilometre) mesafeye kadar yaklaşarak, ada çevresinde adeta bir abluka oluşturmuştu.

Ayrıca, Çin ordusu 2 Nisan’da Tayvan Boğazı’nın orta ve güney bölgelerinde ‘Strait Thunder 2025/A’ adlı bir tatbikat gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu tatbikatın, bölge kontrolü ve blokajına odaklanacağı ifade edilerek, Tayvan Boğazı kıyısında belirlenen sahte hedeflere atış talimlerinin yapıldığı belirtildi.

Doğu Cephesi Komutanlığı, sosyal medya platformu Weibo üzerinden paylaştığı tatbikat videosunda, Tayvan Adası’nı ateşler içinde gösteren bir animasyona da yer verdi.

ÇİN-TAYVAN İLİŞKİLERİ

Çin, Tayvan’ı kendi toprakları olarak kabul etmekte ve 1949’dan bu yana fiili bağımsızlık durumu yürürlükte bulunmaktadır. Çin ana karası ve Tayvan arasında, 2. Dünya Savaşı sonrasındaki iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hâlâ sürmektedir.

Son yıllarda, Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, adanın ana karaya yeniden katılması gerektiğinde güç kullanmaya yönelik bir seçenek düşündüğünü ifade etmektedir. Tayvan Boğazı’nı da kendi kara suları olarak kabul eden Çin, diğer ülkelerin bölgedeki askeri varlığına karşı çıkmaktadır.

Yabancı donanmaların bölgedeki hareketleri, ülkeler arasında gerginlik yaratmaya devam etmektedir. 2022 yılında dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti sonrası, ve 2023 yılında Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen’in ABD ziyaretlerinin ardından, 2024’te yeni Tayvan lideri Lai Ching-te’nin göreve başlamasıyla kapsamlı askeri tatbikatlar düzenlenmiştir.

Bu tatbikatlara ‘Müşterek Kılıç’ adı verilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çin’den Tayvan’a Sert Tatbikat ve Uyarılar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!