Çin’den AB’ye işbirliği çağrısı
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Brüksel’de Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Antonio Costa ile bir araya gelerek AB ile iletişimi güçlendirmek ve işbirliğini artırmak arzusunu dile getirdi. Wang, “Bir sonraki Çin-AB liderler zirvesine güçlü bir şekilde hazırlanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ukrayna konusu masadaydı
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Wang, görüşmede tarafların temel çıkarlarına karşılıklı saygı göstermesi gerektiğini vurguladı. Wang, Ukrayna krizine değinerek, Pekin’in diplomatik çözüm ve barış görüşmelerine destek verme konusundaki kararlılığını yineledi.
Costa: Ekonomik dengesizlikleri konuştuk
AB Konseyi Başkanı Costa, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Ekonomik ve ticari dengesizlikler gibi uzun süredir devam eden bazı endişelerimizi, Çin’in Ukrayna’da adil ve kalıcı barışa katkı sağlaması gereği konularını net bir şekilde ele aldık” dedi. Costa, Çin ve AB’nin uluslararası düzenin korunması ile iklim değişikliği gibi küresel sorunlarla mücadele etmek için işbirliği yapmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Avrupa turu sürüyor
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Avrupa temasları 6 Temmuz’a kadar devam edecek. Wang, Brüksel’in ardından Almanya ve Fransa’ya geçerek mevkidaşlarıyla görüşmelerde bulunacak.