Çin, Ay’ın güney kutbuna iniş yapmak üzere mürettebatsız bir araç fırlattı. “Chang’e-6” misyonu kapsamında gerçekleşen bu adım, Ay’ın keşfedilmemiş bölgelerine ulaşmayı hedefliyor. NASA ise gelecek yıllarda Ay’a ve Mars’a astronotlarını gönderme planları yapıyor. Artemis projesi çerçevesinde Ay’ın Güney Kutbu’na inme hedefiyle yola çıkan NASA, Çin’in uzay çalışmalarına yönelik atılımcı adımlara dikkat çekiyor.
Çin, Ay’ın uzak tarafına inmek üzere mürettebatsız bir araç fırlattı. “The Long March-5” adlı roket üzerinde Ay keşfi için gerekli ekipmanlar bulunuyor. “Chang’e-6” misyonu kapsamında gerçekleştirilecek olan bu görev, Ay’ın Dünya’dan gözlenemeyen Güney Kutbu-Aitken Havzası’na iniş yapmayı amaçlıyor. Araç, bu bölgeden topladığı örnekleri Dünya’ya geri getirecek.
Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), 2030 yılına kadar tamamlanması planlanan “Çin Ay Keşif Programı” kapsamında Ay’ın karanlık yüzünden örnekler toplamayı hedefliyor. “Chang’e 6” aracı, Fransa, İtalya, Pakistan ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) için de araştırma enstrümanları taşıyor. Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) ise, “Chang’e” misyonlarının yanı sıra 2030’dan önce astronot gönderme planları yapıyor.
Çin’in önceki Ay misyonlarıyla da dikkat çeken bir ülke olduğu biliniyor. 2018’de “Chang’e-4” misyonu, Ay’ın uzak tarafına iniş yaparak başarılı bir görev gerçekleştirdi. 2020’de ise “Chang’e-5”, 44 yıl aradan sonra ilk kez Ay’dan örnekler getirerek tarihi bir adım attı. Chang’e-6 misyonu, Çin’i Ay’ın uzak tarafından örnek alan ilk ülke olma potansiyeline sahip.