Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikler içeren düzenlemenin 16 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açtı.
AYM İPTAL İSTEMİNİ DEĞERLENDİRDİ
AYM, 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 16 maddesi hakkında yapılan iptal ve yürürlüğü durdurma başvurularını bugünkü Genel Kurul gündemine aldı.
KARAR VERİLDİ
AYM Genel Kurulu, söz konusu yasanın iptali yönündeki talebi reddetti.
HAYVANSEVERLERDEN AYM ÖNÜNDE ‘HAYVANLARI KORUMA KANUNU’ NÖBETİ
Bu gelişmenin ardından hayvanseverler, yasa ile ilgili endişelerini ifade etmek amacıyla sabah saatlerinden itibaren AYM önünde bir araya geldi.
Nöbet tutan grup, “Yasayı iptal et, hayvanları yaşat”, “Kadına, çocuğa, doğaya, hayvana dokunma” ve “Hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük” yazılı pankartlar ve dövizler taşırken, “Her yer AYM her yer direniş”, “Susma haykır, katliama hayır” ve “AYM yasayı hemen iptal et” sloganları attığı gözlemlendi.
Hayvanseverlerin, gün boyunca nöbet tutmaya devam edeceği öğrenildi.
“NİCE HAYVANLAR KATLEDİLDİ”
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Haydar Özkan, “2 Ağustos’ta yürürlüğe giren bu yasada hayvanların yaşam hakkı tehdit altına alındı. İçerdiği maddelerle ötanaziyi yasallaştırıyor. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren birçok hayvanın katledildiğini görüyoruz. ‘Yaşam alanı’ adı altında barınağı bulunmayan belediyeler yaşam alanları oluşturma çabasında; bu alanlar tel örgülerle çevriliyor. Özellikle büyükşehirlerde bu durum endişe verici boyutlara ulaştı. Cumhuriyet Halk Partisi, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu ve buradayız; hep birlikte bu yasaya karşı durmalıyız” ifadelerini kullandı.