Bilim insanları, kaybolmamızı önleyen bir ‘nöral pusula’nın yerini belirledi. Sinir hücreleri tarafından iletilen elektrik sinyali şeklini alan bu pusula, bize yeni bir yöne doğru ilerlemek üzere olduğumuzu söylüyor.
Birçok insan için dünyayı dolaşmak, akıllı telefon olmadan imkansız gibi görünebilir. Ancak yeni bir çalışma, insanların aslında A noktasından B noktasına gitme konusunda daha becerikli olduğunu öne sürüyor. Bilim insanları, beynimizde çevrede yön bulmamızı sağlayan bir ‘iç sinir pusulası’ keşfetti.
Bu pusula, sinir hücreleri tarafından iletilen elektrik sinyali şeklinde ve bize yeni bir yöne doğru ilerleme eğiliminde olduğumuzu söylüyor. Aynı zamanda, bu yapı, kendimizi başka bir yöne çevirdiğimizde yeni bir rotada olduğumuzu algılamamıza yardımcı oluyor.
Yeni araştırma, Birmingham Üniversitesi ve Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde yapıldı. Birmingham Üniversitesi’nden araştırma yazarı Dr. Benjamin J. Griffiths, yaptığı açıklamada nöral pusulanın beynin çeşitli navigasyon bölgelerine gönderilen bir beyin sinyali olduğunu belirtti.
Dr. Griffiths, pusulanın hareket etmeden önce bize bilgi verdiğini ve eğer bu pusula olmasaydı insanların yönlendirme yeteneklerinde bozulma yaşayabileceğini açıkladı.
Araştırma için 52 sağlıklı katılımcı kullanıldı ve elektroensefalografi (EEG) kullanılarak beyin aktivitesi kaydedildi. Bu çalışma sonucunda katılımcılar arasında “pusulanın” ince ayarlı yön sinyalinin tespit edilebildiği belirlendi.
Araştırmacılar, insanların kendilerini yönlendirmesi konusundaki bilgisizliklerinin Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların anlaşılmasına katkı sağlayabileceğini düşünüyorlar.
Gelecekteki çalışmalarda araştırmacılar, beynin zaman içinde nasıl gezindiğini daha iyi anlamak için benzer aktivitelerin hafıza ile ilişkisini araştırmayı planlıyorlar. Araştırma, Nature Human Behavior dergisinde yayınlandı.
Elektroensefalografi (EEG) başlangıçta klinik kullanım için geliştirilen beyin aktivitesini kaydeden bir yöntemdir. Bu test sırasında kafa derisine yerleştirilen sensörler aracılığıyla beyin hücrelerinin elektrik sinyalleri alınır. EEG, beyne etkiyen durumların teşhisinde ve izlenmesinde yardımcı olabilir ve son zamanlarda teknoloji şirketleri tarafından beyin-bilgisayar arayüzleri oluşturmak için de kullanılmaktadır.