Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’na bağlı Belge İnceleme Şube Müdürlüğü, belge sahteciliği ile mücadele etmek amacıyla el yazısı analizi, imza incelemesi ve tahrifat tespiti gibi dört ana alanda kapsamlı çalışmalar yapmaktadır. Gerçekleştirilen incelemeler, adli olayların çözümüne önemli katkılar sağlarken, uzmanlar vatandaşları belge güvenliği konusunda daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
İMZA GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNERİLER
Belge İnceleme Uzmanı Komiser Berkan Kuş, imza güvenliğinin dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri olduğuna dikkat çekerek, en sık imza sahteciliği talebinin çek ve senetlerde yaşandığını ifade etti. Kuş, daha karmaşık olan ve isim ve soyadı içeren imzaların kullanılmasının, basit çizgisel imzalara göre sahteciliğe karşı daha etkili bir önlem olabileceğini belirtti.
Kuş, imzanın her zaman aynı kalemle atılmasının önemli bir güvenlik unsuru olduğunu vurguladı. Çek ve senetlerdeki tahrifatların önlenmesi için rakamların yazıyla ve sayısal olarak belirtilmesi gerektiğini, ayrıca kapama çizgilerinin meblağa bitişik olmasının bunun için önemli olduğunu kaydetti.
“BOŞ KAĞITLARA İMZA ATMAYIN”
Son zamanlarda dolandırıcılık vakalarının artış gösterdiğini dile getiren Kuş, özellikle kargo teslim tutanakları üzerinden gerçekleştirilen sahtecilik olaylarına dikkat çekti. Dolandırıcıların, imza bölümünü keserek altına farklı belgeler yerleştirebildiklerini belirten Kuş, vatandaşların imza atmadan önce belgeleri dikkatlice incelemeleri gerektiğini söyledi.
Bazı durumlarda, bir kişi sadece bir kurye tutanağına imza attığını düşünürken, aslında bir borç senedine imza atmış olabilir. Bu nedenle, imza attığınız evrakın altına veya yanına başka bir belgenin yerleştirilmediğinden emin olun. Eğer imzanız belirli bir kutu içine atılması isteniyorsa, imzanızı taşırarak atmanız sahteciliğe karşı etkili bir önlem olabilir. Taşan imza, altında gizlenen başka bir belgeye geçemez ve sahteciliği engellemiş olur.
EN GÜNCEL BİLİMSEL YÖNTEMLER KULLANILIYOR
Belge sahteciliğinin tespitinde modern bilimsel yöntemlerin kullanıldığına dikkat çeken Kuş, Kriminal Daire Başkanlığı’nda bulunan özel cihazların farklı ışık kaynaklarıyla belgeler üzerinde detaylı incelemeler yapılmasına olanak tanıdığını belirtti.
İmza sahteciliği araştırmalarında, kişilerin daha önce attıkları mukayese imzalarının büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Kuş, özellikle seçim sandıklarındaki imzaların, bankacılık işlemlerinin veya resmi belgelerdeki imzaların karşılaştırmalar için kullanıldığını kaydetti. Kolluk kuvvetleri ve yetkili makamlar huzurunda alınan imzalar ile suça konu olan imzalar arasında detaylı karşılaştırmalar yapılarak analizler gerçekleştirilmektedir.
Vatandaşların resmi belgelerde ve finansal işlemlerde imza güvenliğini ciddiye almaları gerektiğini belirten Kuş, dikkatli davranarak sahtecilik mağduru olmanın önüne geçilebileceğini ifade etti.