Banka Kredilerinde Sıkılaşma Devam Ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı ikinci çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını yayınladı. Anket, işletme ve bireysel kredilerdeki genel beklentileri ortaya koyarak kredilerde sıkılaşmanın devam ettiğini ve kredi taleplerinde değişikliklerin yaşandığını gösterdi. Ankete göre, işletme kredilerinde sıkılaşmanın üçüncü çeyrekte devam edeceği, bireysel kredilerde ise sona ereceği öngörüldü.

Dünya Gazetesi’nde yer alan haberde, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bankaların işletmelere kullandırdıkları kredilere uyguladıkları standartları sıkılaştırmaya devam ettikleri belirtiliyor. Alt kırılımlar incelendiğinde, tüm kredi türlerinde standartlarda sıkılaşma gözlendi.

DÖVİZ KREDİLERİNDE TALEP AZALDI

Bankaların 2024 yılının üçüncü çeyreği için beklentisi, işletmelere verilen kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın devam edeceği yönünde. Bireysel kredi türlerine uygulanan standartlarda ise ikinci çeyrekte zayıflama gözlendi. Bankaların beklentisi, üçüncü çeyrekte bireysel kredi türlerindeki sıkılaşmanın sona ereceği yönünde. Kredi talebi açısından incelendiğinde, işletmelere verilen kredilere olan talepteki artışın ikinci çeyrekte azaldığı görüldü.

KREDİ TALEPLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER

İşletmelere verilen kredilere olan talep, 2024 yılının ikinci çeyreğinde azalış gösterdi. Hisse senedi ihracının alternatif finansman olarak azalması, talebi etkileyen en önemli faktörlerden biri oldu. Üçüncü çeyrek için beklentiler, bu talep azalışının zayıf bir artışla değişeceği yönünde.

KONUT VE BİREYSEL KREDİLER AZALDI, TAŞIT KREDİSİ PATLADI

Konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış ikinci çeyrekte hafifledi ancak taşıt kredi talebinde güçlü bir artış yaşandı. Bankaların beklentisi, üçüncü çeyrekte konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalışın yerini artışa bırakacağı, taşıt kredi talebindeki artışın ise azalışa döneceği yönünde.

“FON SAĞLAMA İMKÂNLARI GELİŞİYOR”

Bankaların fon sağlama imkânları incelendiğinde, ikinci çeyrekte yurt içi fonlama koşullarında sıkılaşmanın zayıflayarak devam ettiği, yurt dışı fonlama koşullarında ise gevşeme eğiliminin güçlendiği görüldü. Üçüncü çeyrek için beklentiler, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın gevşemeye, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise devam etmeyeceği yönünde.

“BORÇLANMA MALİYETİ DÜŞÜYOR”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borçlanma faiz oranlarının ve ülke risk priminin (CDS) gerilemeye devam ettiğini belirterek, “Dezenflasyon sürecinde daha da iyileşecek makro göstergelerimizle birlikte borçlanma maliyetlerimiz düşüşünü sürdürecek ve kamu maliyesindeki olumlu görünüm güçlenecektir” ifadesini kullandı. Şimşek ayrıca, ülkeye yönelik yatırımcı ilgisinin arttığını ve CDS risk priminin düşmeye devam ettiğini belirtti.

ENFLASYON BEKLENTİLERİNDE GERİLEME

ABD’li yatırım bankası J.P. Morgan, Türkiye’de enflasyon tahminlerini düşürdü. Morgan Stanley ve Barclays gibi diğer bankalar da Türkiye için enflasyon tahminlerini aşağı çekti. UBS ise yıllık enflasyonun düşüşe geçerek yıl sonunda belirli bir seviyeye ulaşacağını öngördü.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Banka Kredilerinde Sıkılaşma Devam Ediyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!