Balkan ülkeleri Kuzey Makedonya ile Kosova arasında bulunan Bllace-Hani i Elezit Sınır Kapısı’nda, geçiş işlemlerinin kolaylaştırılması ve bekleme sürelerinin kısaltılması amacıyla ortak sınır kapısı uygulaması hayata geçirildi.
Uygulamanın başlaması dolayısıyla Bllace-Hani i Elezit Sınır Kapısı’nda özel bir tören gerçekleştirildi.
“MİLYONLARCA UMUT VE PLANIN GEÇECEĞİ BİR KÖPRÜ”
Törene katılanlar arasında Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, Kosova Başbakanı Albin Kurti, iki ülkenin bakanları ve çok sayıda davetli yer aldı.
Başbakan Mickoski, burada yaptığı konuşmada, “Karşılıklı işbirliğimizin ortak, yeni, çağdaş ve pragmatik bir bölümünün ilk sayfasını yazmaya başlıyoruz.” ifadesini kullandı.
Bu projenin, yalnızca bir sınır kapısının modernizasyonu anlamına gelmediğini, aynı zamanda vatandaşlar, ekonomi ve bölge için yeni bir perspektifin kapılarını araladığını vurgulayan Mickoski, sözlerine şöyle devam etti:
Burada bugün, sınırın yalnızca bir duvar olmaması gerektiğini kanıtlıyoruz. Aksine, sınır, insanları, fikirleri ve fırsatları bir araya getiren ortak bir köprü olmalıdır.
Güven, işbirliği, ekonomik alışveriş, kültür ve turizmin gelişimiyle ilgili bir köprü oluşturuyoruz. Milyonlarca vatandaşın yanı sıra, milyonlarca umut ve projenin de geçeceği bir köprü.
“ORTAK SINIR KAPISI İYİ KOMŞULUK İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRDİ”
Mickoski ayrıca, bu sınırın geçmişte bir engel oluşturduğunu, ancak artık modernleşmenin, entegrasyonun ve bölgesel olgunluğun bir sembolüne dönüştüğünü ifade etti.
Başbakan Kurti ise, ortak sınır kapılarının iki ülkeyi daha güçlü bir şekilde bağlayan yeni işbirliği noktaları oluşturduğunu ve iyi komşuluk ilişkilerini pekiştirdiğini belirtmiştir.
ORTAK SINIR KAPISIYLA BEKLEME SÜRESİNİN AZALMASI HEDEFLENİYOR
Kurti, iki ülke arasındaki üç sınır kapısından 2024 yılında 5 milyondan fazla kişinin geçtiğini ve bu durumun iki ülke arasındaki güçlü bağlılığın bir yansıması olduğunu ifade etti. Bllace’deki yeni ortak sınır geçiş modeli, ‘giriş-giriş’ ilkesine dayanmakta ve bu, aralarındaki güvenin arttığını gösteren somut ve pratik bir ilerleme olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından katılımcılar, ortak sınır kapısında bir dizi inceleme gerçekleştirdi.
Bu ortak sınır kapısı uygulamasıyla, sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, bekleme sürelerinin azaltılması ve sınır kontrollerinin verimliliğinin artırılması hedefleniyor.