Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Üyesi Ülkeler Arasında Savunma ve Güvenlik Mimarisi ana temasıyla gerçekleşen TÜRKPA Milli Savunma Komisyonu Başkanları 1’inci Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Akar, Türk dünyasının milli güvenlik mimarisinin oluşturulması için parlamenterlerin ortak bir zeminde bir araya gelerek çalışmalarının hayati bir önem taşıdığını belirtti. Batı dünyasının parlamenter diplomatik girişimlerini örnek gösteren Akar, Türk dünyasının da son yıllarda TÜRKPA’nın sunduğu olanaklarla bir araya gelerek ilerlemesini sağlayan stratejik bir yapı kazandığını dile getirdi. Akar, milli savunma alanında ekosistem oluşturulmasının gerekliliğine de değindi. Ayrıca 5-6 Haziran tarihlerinde Bakü’de yapılacak olan TÜRKPA 13. Genel Kurulu’nun, dünyanın artan çatışmalar ve istikrarsızlık ortamında önemli bir toplantı olacağına dikkat çekti. Türk dünyasının savunma ve güvenlik alanlarında daha fazla işbirliği ve bütünleşme içinde olması gerektiğinin altını çizdi.
Akar, Türk devletleri arasındaki ilişkilerin, tarihsel birikimden güç alarak daha da ileri götürülmesi gerektiğini vurgularken, bölgesel sahiplenme ve işbirliğinin öneminin her geçen gün arttığını belirtti. Afganistan’dan Doğu Avrupa’ya kadar gelişen olayların, Türk dünyasının daha da güçlenmesi gerektiğini gösterdiğine dikkat çekti. Akar, Gazze’deki vahşeti kınayarak, uluslararası toplumun bu konuda daha etkin olması gerektiğini ifade etti. Ukrayna-Rusya Savaşı’nın sona erdirilmesi için çaba harcadıklarını belirten Akar, barışçıl bir çözüm yolunun benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Azerbaycan’ın Karabağ konusundaki adımlarını desteklediklerini belirterek, bölgenin kalıcı barışına katkı sağlayacağını dile getirdi. Türk devletlerinin ekonomik, ticari ve savunma alanlarında daha fazla işbirliği yapması gerektiğini öne sürdü.
Akar, yüksek teknoloji alanlarının ekonominin lokomotifi haline geldiğini ve bu alandaki gelişmelerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyledi. İklim değişikliğinin yol açtığı dönüşüme adapte olmanın önemine değinen Akar, bölgesel istikrarsızlıklar, göç ve suçla mücadele konularında ortak bir çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) kurumsallaşma yolunda önemli adımlar attığını belirten Akar, ortak savunma sistemi ve kabiliyet geliştirme anlamında çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi. Türk devletlerinin bütünleşme sürecinin ekonomik alanda da güçlenmesi gerektiğini vurgulayan Akar, ulaştırma ve ticaret alanlarındaki işbirliğin artırılması gerektiğini dile getirdi. Akar, Türk devletlerinin uluslararası arenadaki etkinliğini artırmak için TDT’nin çalışmalarını hızlandırdıklarını belirterek, güçlü bir teşkilat olma yolunda kararlılıkla ilerlediklerini ifade etti.