Rusya, Avrupa açısından sürekli bir tehdit unsuru olarak kendini hissettirmeye devam ediyor. Ukrayna’nın ardından, Avrupa ülkeleri, sıranın kendilerine geleceği endişesi taşıyorlardı. ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci dönem seçimlerinin gerçekleşmesine kadar daha güvende hisseden Avrupa devletleri, Trump’ın göreve gelmesinin ardından yaşanan ‘Zelenskiy krizi’ ile birlikte, Rusya’ya karşı ABD’nin destek sunmayacağına dair gelen açıklamalarla kaygılarını daha da artırdı. Bu gelişmelerle birlikte Avrupa ülkeleri, Rusya’ya karşı ortak bir savunma yaklaşımı sergilemek zorunda kaldı. Bireysel olarak hazırlıklarını da artırma yoluna gittiler.
CNN Türk’te yer alan habere göre, Almanya da bu tedbirleri alan ülkelerden biri. Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, ülkelerinin karşı karşıya olduğu tehditler hakkında uyarılarda bulundu.
Genelkurmay Başkanı Breuer, “Rusya tarafından tehdit altındayız. Putin’in tehdidiyle yüz yüzeyiz. Caydırıcılık kapsamında elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda, ülke olarak mümkün olan en kısa sürede hazırlık yapmanın önemine dikkat çeken Breuer, 2022 yılında açıklanan 100 milyar euroluk ek ordu yatırımının yetersiz olduğuna ve harcamaların artırılması gerektiğine vurgu yaptı. ABD’nin bu noktadaki bağlılıkları ise sorgulanmaya başlanmış durumda.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2011 yılından bu yana en geniş kapsamlı askerlik çağrısını gerçekleştirdi. Bu çağrı, 18-30 yaş aralığındaki 160 bin erkeği kapsamaktadır.
Askeri yetkililer, yeni askere alınacak bu kişilerin Ukrayna’daki savaşa gönderilmeyeceğini belirtiyor.
Bir anket sonuçları, Alman halkının %79’unun Vladimir Putin’i Avrupa’nın huzur ve güvenliği açısından son derece tehlikeli bulduğunu ortaya koydu. Aynı ankette Donald Trump için bu oran %74 olarak belirlendi. Almanya’daki vatandaşların ABD’ye olan güveninin sarsılmış olduğu görülüyor.