Washington’da, Elon Musk’ın Ukrayna’daki uydu internet hizmeti Starlink’i kapatma tehdidinin ardından, Avrupa hükümetleri ve bazı şirketler Starlink’e ilişkin kaygılarını ifade etmeye başladı.
Federal İletişim Komisyonu (FCC) Başkanı Brendan Carr, Financial Times’a verdiği demeçte, Avrupa’nın Çin’e karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
“BİZİM YERİMİZE ÇİN’DEN ENDİŞELENİN”
Musk’ın uzun süredir destekçisi olan Carr, Trump’ın yeniden başkan seçilmesinin ardından ajansı yönetmek üzere seçilmesinin, siyasetin uzun vadeli kararları etkilemesi açısından “talihsiz” bir durum olduğunu belirtti. Carr, Starlink ile ilgili endişeler konusunda, “Eğer bu konuda kaygılıysanız, Çin versiyonunu beklemelisiniz; o zaman gerçekten endişelenmelisiniz.” şeklinde konuştu.
İngiltere’deki telekomünikasyon devleri BT ve Virgin Media 02, Starlink’in teknolojisini mobil veya geniş bant hizmetleri için test eden şirketler arasında yer alıyorlar; ancak henüz Starlink ile tam anlaşma imzalamış değiller.
Carr, Avrupa’nın Washington ile Pekin arasında “sıkışıp kaldığı” görüşünü paylaşıyor ve yapay zeka ile uydu teknolojilerinde “Çin Komünist Partisi yanlısı ülkeler ile diğerleri” arasında büyük bir ayrımın yaşanacağı konusunda uyarıda bulundu.
FCC başkanı, Avrupa düzenleyicilerinin ABD teknoloji şirketlerine karşı “önyargılı” olduğunu belirtti ve Avrupa Komisyonu’nu “korumacılık” ve “Amerikan karşıtlığı” ile suçladı.
“SEÇİM ZAMANI GELDİ”
FCC Başkanı, Avrupa’nın kendi uydu takımyıldızına sahip olmasının olumlu bir gelişme olduğunu dile getirerek, “Fakat genel bir perspektiften bakıldığında, Avrupa’nın ABD ile Çin arasında bir sıkışma yaşadığına inanıyorum ve bu noktada bir seçim yapma zamanı geldi.” ifadelerini kullandı.
Carr, Avrupa’daki telekomünikasyon şirketleri olan Nokia ve Ericsson’un, Trump’ın ithalat tarifeleriyle karşılaşmaları sebebiyle üretimlerini daha fazla ABD’ye taşımaları gerektiğini öne sürdü. Bu iki şirket, ABD’deki mobil ağ altyapı ekipmanlarının en büyük tedarikçileri arasında konumlanıyor.