ASEAN+3’ten Trump’a Küresel Ekonomi Mesajı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifsiz politikaları üzerine, Çin, Japonya ve Güney Kore’nin de dahil olduğu ASEAN+3 ülkelerine mensup maliye bakanları ortak bir yazılı açıklama gerçekleştirdi.

KÜRESEL EKONOMİK PARÇALANMA UYARISI

Yapılan açıklamada, artan ticaret korumacılığın, yatırım ve ekonomik alanlarda küresel etkiler yaratabileceği ve bunun sonucunda ekonomik parçalanmaya yol açabileceği vurgulandı.

Aynı açıklamada, ASEAN+3 ülkeleri serbest, adil ve kurallara dayalı çok taraflı ticaret sistemine bağlı olduklarını ifade ederken, bölgede ekonomik istikrar sağlamak için işbirliği ve birliğin artırılması gerektiğine dikkat çekildi.

ÇİN’DEN ÇAĞRI

Çin’in ekonomi yönetimindeki üst düzey isimler, ABD Başkanı Trump’ın tarife politikalarının neden olduğu ticari gerginlikler ve ekonomik belirsizliklerin arttığı bir dönemde, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine işbirliğini derinleştirme önerisinde bulundu.

Çin Maliye Bakanı Lan Fo’an ve Merkez Bankası (PBoC) Başkanı Pan Gongsheng, İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen ASEAN+3 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısına katıldılar.

Toplantıda, ASEAN üyesi 10 ülke ile birlikte Çin, Japonya ve Güney Kore temsilcileri bir araya geldi. Maliye Bakanı Fan, Çin’in makro ekonomik politikalarını koordine etmek, ticaret ve yatırım ilişkilerini derinleştirmek, üretim ve tedarik zincirlerinin istikrarını sağlamak amacıyla bölgesel partnerleri ile işbirliği yapmaya istekli olduğunu ifade etti.

Fan, dünya genelinde ekonomik alanda önemli değişimlerin yaşandığı bu dönemde, küreselleşmeye karşı bir direnç ortaya çıktığını, tek taraflılık ve korumacılığın yükseldiğini, belirsizliklerin ve istikrarsızlıkların da arttığını belirtti.

“CHİANG MAİ GİRİŞİMİ (CMI) GÜÇLENDİRİLMELİ”

Merkez Bankası Başkanı Pan, konuşmasında, ASEAN+3 ülkelerinin 2000 yılında imzaladığı çok taraflı kur takası anlaşması olan Chiang Mai Girişimi’nin, bölgesel bir mali güvenlik ağı olarak güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Pan, ABD doları dışında, serbest kullanıma açık para birimleri ile finanse edilebilen hızlı finansman araçlarının, CMI kapsamındaki kaynakları genişleteceğini ve bölgenin uluslararası para sisteminin çeşitlendirilmesine önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, bölge ülkelerinin ABD’nin tarife artışlarına karşı ortak bir tutum sergilemeleri çağrısında bulundu.

Toplantı katılımcıları, CMI’nın Uluslararası Para Fonu (IMF) çerçevesinde daha fazla geliştirilmesi ve etkin hale getirilmesi konusunda mutabık kaldılar.

2000 yılında Dünya Bankası’nın Tayland’ın Chiang Mai şehrinde düzenlediği yıllık toplantıda bir araya gelen ASEAN+3 ülkeleri, Asya Finans Krizi sonrası kısa vadeli bölgesel likidite sorunlarını çözmek ve IMF’ye bağımlılıklarını azaltmak amacıyla çok taraflı kur takası anlaşmasına imza atmıştı. Anlaşmanın 2010 yılında yürürlüğe girmesiyle 120 milyar dolarlık bir finansman havuzu oluşturulmuş, 2012’de bu miktar 240 milyar dolara yükseltilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ASEAN+3’ten Trump’a Küresel Ekonomi Mesajı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye'ye Dair ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!