Antarktika’da 2016 yılında ortaya çıkan devasa deliğin gizemi çözüldü. Bilim insanları, sekiz yıl önce Antarktika deniz buzunda oluşan deliğin nasıl meydana geldiğini araştırdı. Polinya adı verilen buzsuz suyun nadir açıklığı 1974 yılında keşfedilmiş ve bir süre sonra kapanmıştı. Ancak, 2016 ve 2017 yıllarında tekrar ortaya çıkması bilim insanlarını şaşırttı.
Southampton Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, deliğin büyük boyutunu ve kıyıya olan uzaklığını inceledi. Okyanustaki su akıntıları, rüzgar ve deniz buzunu eriten suda artan tuz seviyelerinin birleşiminin deliğin oluşumunda rol oynadığını keşfettiler. Bu açıklık, Weddell Denizi’ndeki su altı dağından ilham alınarak Maud Rise polinyası adını almıştı.
Polinyalar genellikle Antarktika’nın kıyı bölgelerinde görülse de, açık okyanusta binlerce metre derinlikte yüzlerce kilometre uzakta oluşması olağandışı bir durumdur. Araştırmacılar, deniz buzu haritaları, deniz hayvanları verileri ve bilgisayar modellemeleri kullanarak polinyanın kıyıdan uzakta oluşumunu açıkladılar.
Araştırmanın sonuçlarına göre, Weddell Denizi’ndeki su altı Maud Rise Dağı etrafındaki akıntı tuzun deniz yüzeyine taşınmasına neden oldu. Tuz yüzeye ulaştığında, Ekman taşınması adı verilen bir süreçle tuzun yüzeydeki ısıyla karışarak buzu erittiği tespit edildi. Kutup kasırgalarının Ekman taşınmasını güçlendirdiği ve fazla miktarda tuzun yüzeye çıkmasına neden olabileceği öne sürüldü, ancak bu teorinin henüz doğrulanamadığı belirtildi.