Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre, NATO’ya üye 32 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla 14-15 Mayıs tarihlerinde Antalya’da bir toplantı gerçekleştirilecek.
NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantıları, müttefik bakanlar arasında ilave görüş alışverişlerine olanak tanımakta. Bu doğrultuda, 24-25 Haziran’da Lahey’de yapılacak olan “NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi” için hazırlıklar, Antalya’daki bu toplantıda müttefik dışişleri bakanları tarafından değerlendirilecek.
Toplantının bir parçası olarak, müttefik dışişleri bakanlarının, NATO Genel Sekreteri ve diğer üst düzey NATO yetkilileriyle 14 Mayıs akşamı Bakan Fidan’ın ev sahipliğinde düzenlenecek sosyal etkinlikte bir araya gelmesi planlanıyor.
15 Mayıs sabahı gerçekleştirilecek Kuzey Atlantik Konseyi gayriresmi oturumunda, Lahey Zirvesi’nde alınması muhtemel kararlar üzerinde ittifakın gündemindeki öncelikli konular hakkında görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.
Toplantının öne çıkan gündem maddelerinden biri de Avrupa güvenliğinin geleceği ile transatlantik güvenliğindeki yük paylaşımının yeniden gözden geçirilmesi olacak.
Bakan Fidan, NATO’nun 76 yıldır Avrupa-Atlantik güvenliğinin temel taşını oluşturduğuna dikkat çekerek, ittifakın daha güçlü, etkin ve caydırıcı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayacak. Aynı zamanda, bu mücadelede ittifak dayanışması ve birliğinin pekiştirilmesinin önemine de işaret edecek.
AB’YE KATILIM KONUŞULACAK
Bakan, Türkiye’nin güçlü ordusu, modern askeri yetenekleri ve gelişmiş savunma sanayi altyapısıyla Avrupa-Atlantik güvenliğine katkı vermeye devam etme kararlılığını dile getirerek, Türkiye gibi AB üyesi olmayan müttefiklerin, AB’nin savunma alanındaki çabalarına etkin bir şekilde katılımlarının önemli olduğunu vurgulayacak.
Ayrıca Fidan, Türkiye’nin savunma harcamalarının NATO’nun “gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde ikisi” kriterini aştığını belirterek, müttefikler arasındaki savunma sanayi iş birliği ve ticaretindeki engellerin kaldırılmasının, kritik yeteneklerin geliştirilmesi açısından son derece önemli olduğunu vurgulayacak.
Bakan Fidan’ın toplantıda, “360 derece güvenlik” anlayışıyla, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi ve İttifak’a yakın bölgeler ile Orta Doğu’da barış ve istikrarın sağlanması gerekliliğine dikkat çekmeye hazırlandığı düşünülüyor.
Ayrıca, Fidan’ın NATO iFMM marjında mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapması da planlanıyor.
NATO VE TÜRKİYE
Kuzey Atlantik İttifakı’nın oluşturulması amacıyla başlatılan süreç sonucu, 4 Nisan 1949’da imzalanan Vaşington Antlaşması ile NATO kuruldu.
Türkiye, NATO’ya 18 Şubat 1952 tarihinde üye olmuştur ve şu anda İttifakın 32 üyesi bulunmaktadır.
Vaşington Antlaşması’na göre NATO’nun temel görevi, üye ülkelerin özgürlük ve güvenliklerini siyasi ve askeri yöntemlerle korumaktır. NATO, Kuzey Amerika ve Avrupa güvenliğinin birlikteliğini temsil etmektedir.
İttifaka katıldığı günden bu yana Türkiye, NATO’nun güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Türkiye, Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşme hedefine çeşitli açılardan katkıda bulunmuş ve NATO misyonlarına sürdürülebilir şekilde katkıda bulunmaktadır.
Ayrıca, Türkiye NATO’nın komuta yapısına en fazla katkı veren müttefiklerden biridir. NATO Kara Komutanlığı (LANDCOM) Türkiye’de bulunmakta olup, ayrıca NATO Hızlı Konuşlandırılabilir Kolordu Karargahı da Türkiye tarafından sağlanmaktadır.
Türkiye, savunma harcamalarının GSYİH’ye oranının yüzde ikiye yükseltilmesine dair Savunma Yatırımı Taahhütü çerçevesinde bu hedefe ulaşmış ve geçmişte de bu oranı aşmıştır.