Olay, 9 Ağustos 2024 tarihinde, Pamukkale ilçesine bağlı Topraklık Mahallesi’nde meydana geldi. Anneannesi Asiye Kaytan ile beraber yaşayan Asiye Vural, akşam işten döndükten sonra dışarı çıkmak istedi. Ancak anneanne Kaytan, torununun güvenliği için kapıyı kilitleyerek dışarı çıkmasına izin vermedi. Bu sırada, evde giydiği terliği kaparak servet gösteren Kaytan, izin vermemesine rağmen kapıyı açmaya çalışan torununun üzerine yürüyüp koluna vurdu. Asiye Vural, anneannesine elindeki telefonla karşılık vererek onu yaraladı. Yaralanan Kaytan, Denizli Devlet Hastanesi’nde tedavi edildi ve ardından taburcu oldu.
KAMU DAVASI
Soruşturma süreci kapsamında Asiye Vural’ın ifadesine başvuruldu. Hem Asiye Kaytan hem de torunu arasında şikayet bulunmamasına rağmen kamu davası açıldı. Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, anneanne Kaytan’ın torununa terlikle vurduğuna ve kapıyı kilitlediğine değinildi. Bununla birlikte, Asiye Vural’ın, telefondan anneannesinin başına vurmasıyla kendini savunduğu ifade edildi. Asiye Kaytan hakkında ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlamasıyla 14 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dava, 25 Şubat’ta sonuçlandı. Mahkeme, Kaytan’ı ‘Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetin yoksun kılmak’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Suçun altsoyuna karşı silah sayılan terlikle işlendiği gerekçesiyle ceza 4 yıl 12 aya çıkarıldı. Ancak mahkeme, uygulanan takdiri indirimle ceza miktarını 4 yıl 2 aya düşürdü. Karar, istinaf mahkemesine taşındı ve onanması durumunda Kaytan cezaevine girecek.
‘KİMSE EVLADINI DARBETMESİN’
Asiye Kaytan, eline bir daha terlik almayacağını belirterek, “Torunum akşam çıkmak istedi, izin vermedim, kapıyı kilitledim. Terlikle eline vurdum, o da telefonla başıma vurdu. Kanayınca korkup ambulans çağırdı. Beni hastaneye, onu polis merkezine götürdüler. Mahkemede hakime torunumun ceza almasını istemediğimi söyledim. O ceza almadı ama ben silah sayılan terlik yüzünden 4 yıl 2 ay hapis cezası aldım. 80 yaşından sonra cezaevine mi gireceğim? Orada nasıl yaşarım, ameliyatlıyım, zor yürüyorum. Anne terliği yüzünden beni cezaevine atacaklar. Kimse evladını terlikle darbetmesin. Anne terliği silahmış, nereden bileyim” sözlerini kullandı.
Torun Asiye Vural ise, “Anneannem koluma terlikle vurduğu ve evden çıkmamı engellediği için hapis cezası aldı. Böyle olmasını istemezdim. Ben de ondan şikayetçi olmadım ama kamu davası açıldı. Anneler ‘terlik’ deyip geçmesinler. Sakın çocuklarına silah sayılan terlikle vurmamalılar” şeklinde ifade etti.
‘İSTİNAF SÜRECİNDE KARARIN HUKUKİ OLARAK DEĞİŞECEĞİNİ UMUT EDİYORUZ’
Asiye Kaytan’ın avukatı Hasan Ozan Orpak, “Daha önce Denizli’de silah sayılan anne terliği davası vardı. Anne terliğinin Türk toplumundaki değeri tartışılmaz. Hepimiz anne terliğiyle büyüdük. Doğru ya da yanlış olup olmadığı konusunda girmiyorum. Bu mesele, ilk ortaya çıktığında dünya kamuoyuna yansımıştı. Şu an yerel mahkemeden çıkan bir karar var. İstinaf sürecinde bunun hukuki olarak değişeceğini ümit ediyoruz. Terliğin silah olmadığı daha önce belirtilmişti” diyerek konuyu değerlendirdi.
Kaynak: DHA